Uoči 97. vječitog derbija
0

FOTO+VIDEO / Amar Osim: "Sarajevo igra na Koševu, neće se valjda braniti k'o Real"

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Uoči 97. vječitog derbija između rivala Sarajeva i Željezničara, u prostorijama ekipe sa Koševa je održana zajednička konferencija za medije kojoj su prisustvovali predstavnici dva najveća sarajevska kluba. Iz oba tabora su najavljene pobjede.

U ime domaćih su se na današnjoj konferenciji novinarima obratili Edin Prljača, direktor FK Sarajevo, Edim Hadžialagić, sportski direktor, trener Mirza Varešanović, te igrač "bordo" ekipe Veldin Muharemović. Goste s Grbavice su predstavljali šef struke Amar Osim, team manager Rusmir Cviko, sportski direktor Dželaludin Muharemović, predsjednik FK Željezničar Sabahudin Žujo, te golman Ibrahim Šehić.

Konferenciju za medije je otvorio direktor FK Sarajevo Edin Prljača.

"Prije svega, želim izraziti zadovoljstvo što su oba kluba dobila licence za nastupe u evropskim takmičenjima. Na sutrašnju utakmicu bih želio pozvati navijače da dođu u što većem broju. Tome u prilog idu i cijene ulaznica, koje su pristupačne", rekao je Prljača.

Okupljenim novinarima se obratio i predsjednik "plavih", Sabahudin Žujo.

"Ovo je velika utakmica. Dužni smo stvoriti odličnu atmosferu. Ovu priliku želim iskoristiti kako bih pozvao naše navijače da daju podršku igračima, a pobjeda neka pripadne boljoj ekipi", izjavio je Žujo.

Šef struke FK Željezničar, Amar Osim, zahvalio se novoj Upravi FK Sarajevo za saradnju i pohvalio odluku o cijeni ulaznica za navijače, te se osvrnuo i na samu utakmicu.

"Prije svega se želim zahvaliti novoj Upravi FK Sarajevo. Očigledno je da imamo dobru saradnju. Cijena karata za naše navijače na južnoj tribini je lijep gest. Navijače FK Željezničar pozivam da dođu u što većem broju, bez obzira što sva sredstva idu u kasu domaćina. Pozivam ih da dođu, iako su navijači naših rivala bojkotovali prošli derbi. Što se tiče utakmice, naša očekivanja su uvijek ista, a to je pobjeda. Iza nas su dobri rezultati, a imamo i jako kvalitetan tim. Ovo je najbliže ali i najteže gostovanje za nas. Svi igrači su spremni za utakmicu, povrijeđenih nema, a jedino Zajko Zeba neće imati pravo nastupa zbog crvenog kartona koji je zaradio protiv Slavije. Nismo pod imperativom pobjede, šanse za titulu su svedene na minimum", izjavio je Osim.

Nakon Osima, svoja očekivanja je s novinarima podijelio i trener FK Sarajeva Mirza Varešanović.

"Očekujem da utakmica prođe u fer i sportskom duhu, kako na terenu tako i na tribinama. Derbi je bitan, kako za nas, tako i za Željezničar. Mogu obećati da će igrači učiniti sve da ostvare povoljan rezultat, a to je pobjeda. Sutra ne možemo računati na Edina Pehlića, koji je povrijeđen. Još uvijek se nisam odlučio za početni sastav. U kombinaciji je 14-15 igrača. Ne bih želio da derbi završi rezultatom 0:0", rekao je Varešanović.

Golman Željezničara, Ibrahim Šehić, rekao je da očekuje dobru utakmicu i pobjedu svoje ekipe. Njegov sutrašnji suparnik, igrač Sarajeva Veldin Muharemović, izrazio je zadovoljstvo što se derbi igra pred navijačima. Prema njegovim riječima, razloga za optimizam itekako ima, između ostalog i zbog gostujuće pobjede u Travniku u prošlom kolu.

"Naš cilj je pobjeda. Da bi ga ostvarili, moramo ispuniti sve šefove zahtjeve. Također, ne bih volio da utakmica završi bez golova", dodao je Muharemović.

Na pitanje novinara o tome kako očekuje da će u sutrašnoj utakmici FK Sarajevo zaigrati protiv njegove ekipe, Amar Osim je odgovorio u svom karakterističnom stilu:

"Sarajevo igra na Koševu, pa neće se valjda braniti k'o Real".

Cijena karte za zapadnu tribinu iznosit će 12 KM, a za istočnu 10 KM, a za južnu i sjevernu tribinu 6 KM.

Utakmicu, koja će se igrati u subotu sa početkom u 19:30 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase, sudit će glavni sudija Emir Alečković, a njegovi pomoćnici će biti Haris Baković, Nikica Tomas i Midhat Arnautović. Vječiti derbi će moći pratiti i gledaoci pored malih ekrana putem BHT-a.