Nogomet
0

Amar Osim: Prvo mjesto je bilo iznenađenje za sve

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Muamer Svraka, Amar Osim i Dino Đurbuzović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalski klub Željezničar u ovoj sezoni iznenadio je sve kada je nakon pada i ne tako dobrih rezultata krenuo ka vrhu i završio na prvom mjestu sa 38 bodova. Velike promijene u igračkom kadru te povrede igrača svakako su utjecale na igru i poziciju, ali uspjeli su se uigrati i ponovo vratiti na mjesto na kojem su bili i prethodnih godina.

Prvo mjesto bilo je iznenađenje i za stručni kadar Željezničara, koji je istakao kako to i nije bilo u planu.

"Za ovu sezonu su ciljevi bili da na prvo mjesto stavimo neke druge stvari, uvedemo mlade igrače i učinimo ih boljim i mislim da smo u tome dobrim dijelom uspjeli. To što smo prvi i za mene je iskreno iznenađenje, jer to nismo planirali, a u fudbalu se očito ništa ne može planirati. Planirali smo da budemo u vrhu jer su sve ekipe imale promjene u kadrovima, a mi smo imali promijena u organizaciji i znali smo da ćemo biti slabiji nego ranije. Ali i pored toga što smo dramatično promijenili ekipu i imali dosta pehova završili smo na prvom mjestu. Loša stvar je što će sada biti pritisak za mlade igrače jer do kraja imamo još 11 kola i to će biti test za njih i trenere da vidimo kako će se nositi s tim. Mi ćemo iz kluba učiniti sve da im damo maksimalnu podršku", rekao je Amar Osim, menadžer Plavih.

Iz kluba za sada odlazi samo jedan igrač, Yani Urdinov, što ne bi trebalo predstavljati veliki problem da Željezničar nastavi dobru igru i na proljeće.

"Mislim da je 19 kola bio dovoljno dug period i vidjeli smo da mladi igrači mogu izdržati. Odlazak Urdinova ne bi trebao ništa poremetiti, a ako ih ode više onda ne znam. No, dobit ćemo još novih igrača koji su bili tu. Ako bude bilo potrebe za novim igračima dovest ćemo ih. Mi nismo klub gdje četiri uzvika ili zvižduka mogu nešto promijenti", dodao je Osim.

Također, uputio je apel navijačima da "hladne glave analiziraju situaciju i shvate da će u drugom dijelu sezone biti mnogo teže".

"Trebat će nam još veća podrška nego što je bila, u ovako izjednačenoj konkurenciji svaki adut je bitan, a navijači su definitivno veliki adut", istakao je Osim.

Mlada ekipa odgovorila zahtjevima

Šef stručnog štaba Plavih Dino Đurbuzović također ne sumnja u nove snage Željezničara, za koje smatra da mogu napraviti još više i igrati još bolje.

"Većina nije očekivala, ali ispunili smo ono što nam je bio cilj. Krenuli smo dobro, onda se desio pad koji nas je dosta zabrinuo, gdje smo počeli mijenjati igrače i doći do ekipe koja je napravila dobar rezultat. Kažu da uvijek na kraju dođe šlag, nama se to desilo. Posrećilo nam se i na ruku su nam išli neki rezultati, tako da mislim da je ova mlada ekipa odgovorila zahtjevima. Njima je ovo jedno iskustvo više i trebaju se nositi s ovim rezultatima, a ovi mladići nisu navikli jer ih većina nije odigrala puno utakmica. Sada se moramo spustiti na zemlju i razmišljati da ćemo na proljeće biti na udaru svih timova. Nikoga ne treba odbaciti jer su to sve respektabilni klubovi koji imaju izuzetno dobre pojedince", rekao je Đurbuzović.

Zbog povreda je Željezničar bio oslabljen, nisu igrali Zolotić, Kvesić i Ćolić, no Đurbuzović se nada da će se oni ubrzo vratiti u igru.

"Zolotić je najbliži tome da bude spreman za proljeće. Kvesić ima još jedan poseban tretman, mislim da će se malo produžiti, ali očekujemo ga jer imati tri igrača - Kvesića, Zolotića i Ćolića je veliki dobitak i to su igrači koji nam puno znače", dodao je Đurbuzović.

Kriza se morala dogoditi

Kapiten Željezničara Muamer Svraka istako je kako smatra da je njegov tim zasluženo na prvom mjestu te da se pad koji im se dogodio morao desiti.

"Imao sam nekih malih padova. Ne znam ko će se složiti sa mnom, neki će reći da su to bili veliki padovi, ali ekipa i ja smo to prebrodili i prvi smo. U sezonu smo ušli s novim igračkim kadrom i imali smo malih problema dok se nismo uigrali. Kako je vrijeme odmicalo igrali smo sve bolje, što je dalo rezultat na kraju. Što se tiče krize, svaka ekipa mora doći u neku krizu i drago mi je bilo što smo je imali na početku, jer kad su druge ekipe dolazile u krizu mi smo igrali sve bolje i mislim da smo zasluženo prvi", rekao je Svraka.

Kada je riječ o njegovom pozivu u reprezentaciju BiH, Svraka smatra da ga nije dobio jer je igao 56 minuta u ovoj sezoni, a kasnije nije bio u dobroj formi.

Potpisani ugovori s tri mlada igrača

U prostorijama FK Željezničar danas su potpisani i ugovori s tri mlade nade - golmanom Emirom Ćutahijom te štoperima Kemalom Osmankovićem i Smailom Durakovićem. Sva trojica imaju po 16 godina i svi polažu velike nade u njih.

"Ovaj potez je praćenje trendova i treba što prije igrače zaštititi, jer vrebaju ljudi s novcem. Kad smo sigurni da od njih može biti nešto na nama je da im nešto i ponudimo. Ovo je i jedan test za njih, igrati kadetsku ligu i biti profesionalac nije čest slučaj. Vidjet ćemo kako će se ponašati - da li će ovo za njih biti dodatni stimulans ili će se drugačije odraziti", rekao je Osim.

Odbrambeni igrači potpisali su ugovor na tri godine.

"Velika je stvar, za dječaka koji cijeli život živi Želju i od prve godine ide na utakmice, potpisati ugovor sa 16 godina. Zahvalio bih se roditeljima koji su me sve ove godine podržavali u treningu i treneru koji mi je ukazao povjerenje. Čast je biti sa šampionima i u klubu koji ima najviše titula", rekao je Ćutahija.

"Ja bih se zahvalio Osimu i ljudima koji su odlučili da mi potpišemo ovaj ugovor. Ovo je velika stvar za nas. Trudit ćemo se i pokušati opravdati ovo što smo potpisali", rekao je Duraković.

Osmanković se zahvalio Osimu i treneru, te poručio da će ovo biti velika motivacija za njih da igraju što bolje.