Nogomet
132

Alžirci proslavili plasman u drugi krug, Halilhodžić igrače nazvao herojima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometna reprezentacija Alžira je predvođena bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem u sinoćnjoj utakmici grupe H odigrala 1:1 protiv Rusije i tako se plasirala u drugi krug Svjetskog prvenstva u Brazilu. Nakon utakmice je uslijedilo veliko slavlje, a popularni Vaha je svoje igrače nazvao herojima.

"Volim kad se moj tim ovako bori. Veoma, veoma sam ponosan na ono što smo postigli. Odigrali smo utakmicu herojski i zasluženo se plasirali u drugi krug. Ovaj smo rezultat ostvarili s puno entuzijazma i discipline. Svi su se prisjetili pobjede nad Njemačkom 1982. godine, a od tada su proše 32 godine. Veoma sam ponosan", izjavio je Halilhodžić nakon utakmice.

Bivši reprezentativac Jugoslavije je otkrio kako je motivirao svoj tim.

"Govorio sam igračima prije utakmice da smo predstavnici arapskog svijeta i oni su bili ponosni zbog toga. Izgradili smo novi imidž i reputaciju, zbog čega smo ponosni. Imamo navijače u arapskom svijetu, ali i u BiH i Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Mnogo nas vole i u Brazilu, jer cijene iskrenost i snagu. Naše ponašanje na terenu je bilo za primjer, dobili smo samo tri žuta kartona. U grupi je bilo boljih ekipa od nas, ali smo mi privukli mnogo pažnje u svijetu", kazao je Halilhodžić.

Alžir će u osmini finala igrati protiv Njemačke.

"Mi smo mali tim koji će se sastati s velikom reprezentacijom poput Njemačke. Ne znam da li će Brazilci u toj utakmici biti na našoj strani. Znam da oni vole dobar nogomet, vole spektakularne utakmice, a mi im to možemo ponuditi. Nismo na istom nivou s Brazilom, ali možemo privući Brazilce da dođu u Porto Allegre", rekao je selektor Alžira.

On je odbio razgovor o nastupajućem ramazanu i da li će on utjecati na njegove igrače.

"Razgovarajmo o nogometu, jer ja nisam ovdje da pričam o islamu", jasan je bio Halilhodžić.

Selektor Rusije Fabio Capello se žalio da su navijači laserom ometali golmana Igora Akinfeeva u trenucima kada je primio pogodak.

"Prvi put čujem za to. Nisam vidio tu situaciju na TV-u, tako da nemam komentar. O tome ljudi pričaju u barovima i restoranima. Trebamo razgovarati o nogometu. Mi možemo igrati bolje i to možemo protiv Njemačke", izjavio je Halilhodžić.