Dugovječni trener Manchestera
0

Alex Ferguson srušio Busbyjev rekord

Totalsport
Alex Ferguson
Alex Ferguson
Alex Ferguson u nedjelju je srušio rekord još jedne škotske legende Manchester Uniteda, Matta Busbyja, po dugovječnosti na klupi kluba s Old Trafforda.

Matt Busby je na klupi slavnog kluba s Old Trafforda proveo 24 godine, jedan mjesec i 13 dana. U dva je navrata legendarni Busby bio za kormilom Uniteda, prvi put između 1945. i 1969. godine, u periodu kada je izgradio moderan klub i odveo ga do evropskog trona (1968.), a drugi put u drugoj polovici sezone 1970/71.

Matt Busby bio je i igrač Manchester Uniteda od 1929. do 1936. godine, kada je prešao u Liverpool za osam hiljada funti. U tom klubu je počeo i trenersku karijeru, kao pomoćni trener, ali se 1945. vratio u Manchester United, u kojem je radio kao trener punih 26 godina i u kojem je postavio temelje engleskog i evropskog nogometnog giganta.

"Ako su dovoljno dobri, onda su i dovoljno stari".

Ovo je legendarna rečenica kojom je Busby ''branio'' svoju viziju mladih, golobradih nogometaša koje je forsirao u ekipi. Nakon 1952. godine, u kojoj je osvojio svoj prvi naslov prvaka Engleske s Unitedom, krenuo je u drastično pomlađivanje ekipe, a igrače je, kada je god to mogao, crpio iz vlastitog juniorskog pogona. U počecima takve politike nisu ga pratili rezultati, ali je već 1956. opet bio prvak, i to s ekipom prosječne starosti od samo 22 godine. Tada je i nastao nadimak ''Busbyjeve bebe''. Naslov prvaka je obranio i 1957., a onda je tragična avionska nesreća 6. februara 1958. godine u Münchenu prekinula proces. U nesreći su poginule 23 osobe, od čega osam Unitedovih nogometaša.

Busby je preživio i nije se predavao, i u šezdesetima je krenuo istim putem na kojem ga je zaustavila nesreća 1958. Uz pomoć igrača koji su preživjeli nesreću, prije svih Bobbyja Charltona, krenuo je u stvaranje ''novih beba'', a jedna od njih bio je i legendarni George Best, mladić koji je stigao iz Belfasta. Manchester United je 1965. i 1967. osvojio nove naslove prvaka Engleske, a 1968. i Kup prvaka, što je bila i kruna Bubsyjeve misije. Kapiten te ekipe bio je Bobby Charlton, čovjek koji je u 19 godina igračke karijere u Manchesteru odigrao 759 utakmica i postigao 249 golova.

Matt Busby preminuo je u januaru 1994. godine. Imao je tada 84 godine.

Alex Ferguson je u nedjelju srušio Busbyjev rekord. Trener Manchester Uniteda postao je u novembru 1986. godine. U nedjelju je stigao do brojke od 8.811 dana na kormilu ''crvenih vragova. Ili, 24 godine, jedan mjesec i 14 dana.

Malo prije spomenuti Bobby Charlton, klupska legenda i član uprave, odao je u izjavi za BBC radio veliko priznanje Fergusonu:

"Uvijek je bio jedinstven. Nikada nisam upoznao nekoga tko radi tako naporno i žestoko. On je bio i još uvijek je senzacionalno dobar za naš klub. Čovjek koji nikada nije dovoljno sretan i zadovoljan s drugim mjestom. Njega zanima samo pobjeđivanje i osvajanje trofeja, ništa drugo nije dovoljno dobro. Niti u našim najluđim snovima nismo mogli očekivati da će Sir Alex svih ovih godina biti ovako uspješan. Pogotovo s obzirom na to da je prosječni radni vijek jednog trenera u klubu tri i pol godine. Ferguson je jednostavno fenomen", kaže Bobby Charlton.

Kada je Ferguson stigao u Manchester United, Liverpool je imao 18 naslova prvaka Engleske, a United sedam. Danas Liverpool i dalje ima 18 naslova, posljednji još iz 1990. godine, a United ga je dostigao s jednakim brojem naslova tog najznačajnijeg takmičenja na Otoku. Uz 11 naslova prvaka u Premiershipu, Ferguson je, spomenimo samo najznačajnije trofeje, osvojio još pet FA Cupova, četiri Carling Cupa, dvije Lige prvaka, jedan bivši Kup kupova i dva izdanja Svjetskog prvenstva klubova (nekada Interkontinentalni kup).

"Liverpool je bio dominantan klub u osamdesetima. To me je kopkalo i predstavljalo mi veliki izazov", jednostavno je objasnio Ferguson.

Potom se osvrnuo na rekord kojeg je u nedjelju oborio.

"Čudno je što sam uvijek mislio da će Matt taj rekord držati vječno. Možda zbog toga što je on svoju avanturu počeo odmah nakon Drugog svjetskog rata, postavio je klub na noge, te mu se dogodila ona tragedija u Münchenu. Uspio je opet postaviti klub na noge i osvojiti naslov evropskog prvaka 1968. godine. Sve što se Siru Mattu događalo, kroz što je prolazio, ze mene, na neki način, predstavlja neku vrstu vječnosti i besmrtnosti. Stoga sam jako iznenađen što sam nadmašio njegov rekord", rekao je Ferguson, a potom povukao još jednu paralelu sa svojim sunarodnjakom.

"Sir Matt je bio puno hladnokrvniji od mene. Mi smo različiti karakteri, različite osobnosti. No, jedno nam je zajedničko. Škoti uvijek imaju odlučnost napraviti posao kako treba, bez obzira na okolnosti i prepreke".