Nogomet
0

Alex Ferguson: Najava za odlazak u penziju 2001. je greška moje karijere

Anadolija
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Škotski fudbalski stručnjak Sir Alex Ferguson, koji je na poziciji trenera Manchester Uniteda proveo 27 godina, izjavio je kako je najveća greška u njegovoj karijeri bila najava odlaska u penziju 2001. godine.

Popularni Fergie je u ljeto 2001. godine, nakon 15 godina vođena "crvenih đavola", najavio odlazak u penziju, a to je učinio na samom početku sezone.

"To je bila najveća greška u mojoj karijeri", izjavio je Ferguson, koji je od 1986. godine do tada osvojio značajne trofeje na Old Traffordu.

Priznao je kako je njegova najava u to vrijeme izazvala ozbiljan poremećaj unutar kluba.

"Zapravo najveća greška u tome jeste što sam svoj odlazak najavio na samom početku sezone. Svima je u mislima bilo to da menadžer odlazi. No, predomislio sam se u januaru i počeo sam ponovo razmišljati kako United vratiti na vrh", istakao je legendarni trener.

Alex Ferguson je 2013. godine odstupio sa trenerske pozicije Manchester Uniteda, i tako napunio 27 godina u ovom klubu. Njegovo vrijeme u klubu dovelo je Fergusona da se smatra jednim od najuspješnijih, i najuvaženijih menadžera u historiji nogometa. Tokom svojih 27 godina u Manchester Unitedu, osvojio je 38 trofeja, uključujući 13 naslova prvaka Premijer lige Engleske i dva UEFA Liga prvaka.