Nogomet
143

Alen Škoro uoči gradskog derbija: Volio bih da Sarajevo pobijedi Želju golom Berberovića

Piše: D. B.
Alen Škoro na oproštajnoj utakmici protiv Galatasaraya (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alen Škoro na oproštajnoj utakmici protiv Galatasaraya (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alen Škoro je jedan od igrača koji je ostavio dubok trag u FK Sarajevo, a u sjećanju navijača ostat će zbog svoje borbenosti u bordo dresu, brojnih pogodaka i atraktivnih poteza kojim ih je oduševljavao. On je već tri godine u "penziji", a u razgovoru za portal Klix.ba je otkrio svoja očekivanja od 107. vječitog derbija te je govorio o sve kvalitetnijoj Premijer ligi BiH.

Škoro prati dešavanja u bh. ligi, posebno Sarajevo te se nada pobjedi protiv Željezničara.

"Pratim Premijer ligu, Sarajevo i Željezničar su u dobroj formi, mada je Plave poremetilo ispadanje iz Kupa BiH. Ipak, oni će sigurno u derbiju dati i više od svojih mogućnosti. Sarajevo ima niz pobjeda, ali neće biti lako. Ipak, nadam se pobjedi tima sa Koševa", izjavio je Škoro.

Posebno je zadovoljan radom trenera Almira Hurića, koji iza sebe pobjednički niz.

"Sarajevo je pokazalo dobru igru i napravilo odlične rezultate nakon dolaska Hurtića, sigurno je na pravom putu. Želim ekipi puno sreće u nedjelju i u budućnosti", rekao je nekadašnji napadač FK Sarajevo.

Kao djetetu Sarajeva, derbi mu je bio važniji od bilo koje druge utakmice.

"Naravno, derbi mi je značio mnogo kao igraču, kao i svakom djetetu koje je odraslo uz FK Sarajevo i prošlo omladinske selekcije. Igrao sam u BiH i inostranstvu, ali ta utakmica je nešto posebno", kazao je Škoro.

On pamti samo trijumfe.

"Svaki derbi je poseban i ima svoju draž. Onaj koji pobjediš pamtiš, a onaj koji izgubiš, zaboravljaš", dodao je tridesetpetogodišnji bivši nogometaš.

Alen razmišlja samo o pobjedi u nedjelju, a želja mu je da pobjedu Bordo ekipi donese njegov nekadašnji saigrač Džemal Berberović.

"Neka bude 1:0 za Sarajevo, a gol da postigne Berberović. Ja bih bio najsretniji kad bi tako bilo", istakao je Škoro.

Govoreći o Premijer ligi BiH, rekao je da je ona sve kvalitetnija, kao i da će smanjenje broja klubova imati pozitivan utjecaj.

"Kvalitet lige se popravio, a bit će još bolje naredne sezone, kad se bude takmičilo 12 klubova. Sloboda je prijatno iznenađenje, ljudi u klubu dobro rade, imaju dobrog trenera i nekoliko odličnih igrača. Sve im se poklopilo, mada ima još mjesta za napredak. Što se naše lige tiče, pravi nogomet očekujem sljedeće godine", smatra naš sagovornik.

Otkako je završio karijeru, Škoro ponekad prati utakmice na stadionu Asim Ferhatović Hase.

"Povremeno odem na stadion, ali više pratim putem medija. Ovaj derbi ću gledati kod kuće", otkrio je Škoro.

Danas se bavi ugostiteljstvom i vrijeme provodi s porodicom. Lopta mu više nije interesantna.

"Bavim se ugostiteljstvom, imam kafić na Baščaršiji, posvetio sam se tome, kao i svojoj porodici. Ne igram nogomet, ali često odem na trčanje", završio je Škoro.