Panika u Italiji
0

Albertini: Uvjeren sam da će Španci ići na pobjedu

Totalsport
Demetrio Albertini
Demetrio Albertini
U razgovoru za španski sportski dnevnik Marcu, dopredsjednik Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) Demetrio Albertini ustvrdio je da se prema njegovom mišljenju neće ponoviti 2004. godina.

Kako u uvodu teksta Marca navodi da je u Italiji gotovo pa zamjetna panika od mogućeg dogovora Hrvatske i Španije, Albertini pokušava smiriti situaciju. Naime, 2004. godine na Euru u Portugalu, Švedska i Danska su remijem 2-2 osigurale zajednički plasman u četvrtfinale, dok je Italija ispala. Istog scenarija na Apeninima se pribojavaju i sada, no dopredsjednik FIGC-a vjeruje da se povijest neće ponoviti.

"Nemam niti najmanje sumnje u španski nogomet, kao niti u hrvatski, ali prve puno bolje poznajem jer sam tamo i igrao neko vrijeme. Vjerujem u intergritet i poštenje svih igrača. Španci će kao i uvijek željeti dokazati da su najbolji na svijetu", poručio je Albertini koji je nakon višegodišnje uspješne karijere u redovima Milana, dvije sezone proveo u Primeri. Jednu u madridskom Atleticu, a jednu u Barceloni gdje se i oprostio od aktivnog bavljenja profesionalnim nogometom.

"Premda sam dobar prijatelj s nekim španskim reprezentativcima, nemam ih namjeru zvati niti im bilo što govoriti jer za tako nešto nema potrebe. Španija je najbolja, šampionska ekipa koja ne zna kalkulirati i ići na remi. Nakon svih godina i mog iskustva igranja u Španiji ne vjerujem da će pokušati igrati na rezultat. Znam da svi govore o takvom ishodu, ali želio bih podsjetiti da mi prvenstveno moramo razmišljati kako pobijediti Irsku. To je za Italiju najvažnije", ocijenio je Albertini te napomenuo:

"Poslije naših prezentacija protiv Španije i Hrvatske svi predviđaju da ćemo dobiti Irce, ali nemojte misliti da će oni biti bez motiva. Siguran sam da nastup na Euru ne žele završiti s tri poraza", napomenuo je Albertini.