Nogomet
710

Aktuelni prvak ide kući: Italijani očitali taktičku lekciju Španiji i izbacili ih s Eura

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Aktuelni prvak Evrope, selekcija Španije, putuje kući već nakon osmine finala. Italijani su očitali taktičku lekciju Špancima i slavili s 2:0, te na taj način izborili duel protiv Njemačke u četvrtfinalu Eura.

David de Gea je spasio mrežu Španije u osmoj minuti. Florenzi je centrirao iz slobodnog udarca sa lijeve strane, Pelle je bio najviši u skoku, no njegov šut glavom golman Manchester Uniteda fantastično brani.

Nakon jednog kontranapada u 25. minuti De Sciglio je centrirao na peterac, no Parolo je loše zahvatio loptu glavom i ona je otišla u gol-aut.

Španija je prvi put zaprijetila ozbiljnije Buffonovom golu u 28. minuti kada Iniesta šutira sa 20-ak metara, no legendarni Gigi je bio siguran.

Već u narednom napadu Italijani su imali priliku da povedu. De Sciglio je ubacio s lijeve strane, a Ramos je ispred Pellea intervenisao i izbio loptu u korner.

Italija je povela u 33. minuti susreta. Slobodan udarac sa 18 metara je izveo Eder, koji je silovito šutirao, De Gea je loše intervenisao, Giaccherini je natrčao na loptu koju je španski golman izbio samo do Chiellinija, kojem nije bilo teško poslati loptu u praznu mrežu za 1:0.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Giaccherini, koji je nakon sjajnog kontranapada kojeg je poveo Pelle sa lijeve strane ušao u šesnaesterac i sjajno šutirao, no De Gea je prekrasnom paradom spasio svoju mrežu i odbio loptu u korner.

Španija je do izjednačenja mogla u 49. minuti. Nakon kornera sa lijeve strane centrirao je Fabregas, a Morata je ostao sam na petercu, no glavom je šutirao po sredini gola i Buffon nije imao problema da uhvati loptu.

U 55. minuti "sjevnula" je još jedna kontra Azzurra, a sam na De Geu je izašao Eder, no uspješniji je bio čuvar mreže Furije.

Novu kontru Italijani su izveli u 62. minuti, a u njoj su učestvovali Eder, De Sciglio i Pelle. Eder je lijepo uposlio De Sciglija, koji pokušava pronaći Pellea, ali De Gea je ovaj put siguran i stigao je do lopte prije napadača Italije.

Rezervista Aduriz je nakon Iniestine asistencije šutirao sa 16 metara u 70. minuti, no lopta je otišla pored gola.

U 76. minuti Lucas je centrirao na vrh kaznenog prostora, gdje Iniesta iz voleja hvata loptu, no šutira u dobro postavljenog buffona. U nastavku akcije nakon kornera Pique je šutirao izvan kaznenog prostora, no Buffon ponovo brilijantno interveniše.

Rezervista Insigne je u 85. minuti, samo tri minute po ulasku u igru, imao sjajnu šansu, no njegov šut sa dvadesetak metara je odbranio De Gea.

Priliku za izjednačenje je imao Pique u 90. minuti. Nakon što je De Gea izveo slobodan udarac sa centra, Ramos je spustio loptu na peterac do stopera barcelone, koji dobro šutira, ali Buffon sjajno brani.

Minutu kasnije Pelle je postavio konačnih 2:0 nakon kontranapada, a Darmian je bio asistent.

Španija: De Gea, Juanfran, Pique, Ramos, Alba, Busquets, Fabregas, Iniesta, Silva, Nolito (Aduriz 46', Pedro 81'), Morata (Lucas 70').

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Florenzi (Darmian 84'), Parolo, De Rossi (Motta 54'), Giaccherini, De Sciglio, Eder (Insigne 82'), Pelle.