Razgovor za Klix.ba
50

Akrapović: Wolfsburg se nije oporavio nakon Džeke i Misketa

Razgovarao: Edin Isanović
Bruno Akrapović kopačke zamijenio trenerskom klupom
Bruno Akrapović kopačke zamijenio trenerskom klupom
Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Bruno Akrapović stigao je na odmor u rodnu Zenicu. Iskoristili smo priliku da razgovaramo s njim. Za naš portal govorio je o svojim trenutnim aktivnostima, Wolfsburgu, reprezentaciji BiH i Evropskom prvenstvu koje se igra u Ukrajini i Poljskoj.

Možete li nam reći šta trenutno radite?

Bio sam trener Mosora posljednjih godinu dana. To je hrvatski drugoligaš. Bio je užitak raditi sa mladim igračima, koji su željni dokazivanja. Završili smo na trećem mjestu, a svi su nam predviđali borbu za opstanak. Primili smo najmanje golova, sve je završeno na obostrano zadovoljstvo.

Ipak ste se odlučili za trenerske vode?

Tako je. A i B licencu sam završio u Njemačkoj, a profi u BiH. Zajedno sa Elvirom Baljićem, Mirzom Varešanovićem i Tomomo Piplicom.

Ima li aktuelnih ponuda za preuzimanje nekog drugog kluba?

Ima jedna interesantna stvar. Klub iz blizine Splita, koji se zove Lal, želi da me angažuje. Imaju velike ambicije, misle praviti i novi stadion. Ljudi su stvarno moćni, pozvali su me na razgovor i sve je otvoreno. Vidjet ćemo kako će to biti realizirano. Vjerujem da bi se moglo nešto napraviti.

Igrate li rekreativno nogomet?

Da, sa prijateljima igram rekreativno kada god za to imam priliku. Igramo na male golove i to je pravi gušt.

Vi ste u svojoj karijeri igrali za mnogo klubova, gdje Vam je bilo najljepše?

U Wolfsburgu. U međuvremenu sam napravio i kuću u tom gradu i u njemu živim. Jednostavno vam se nešto svidi i ostanete tu. Tražio sam se nakon lutanja po cijeloj Njemačkoj. Pamtim dane kada sam sa Wolfsburgom ušao iz treće u drugu ligu. Tada je to bilo više amaterski, sada je to na profesionalnom nivou. Veže me dosta lijepih i emotivnih uspomena.

Za klub iz "Vučije jazbine" nastupali su Džeko i Misimović. S obzirom na to da živite u tom gradu, možete li nam reći da li navijači spominju bh. reprezentativce i sada?

Ja sam ih upoznao dok su igrali za Wolfsburg. Radio sam i staž za trenersku licencu u tom klubu. Čak smo igrali i košarke kod jednog prijatelja u dvorani. Stvarno je bio užitak družiti se s njima. Otkako su otišli Džeko i Misimović Wolfsburg se nije oporavio. Non-stop ulažu velike svote novca u igrače, ali nikako da pogode kao sa njihovim angažmanom. Koga god znam kaže da ne mogu naći takve nogometaše, ne mogu nadoknaditi njihov odlazak.

Kakve su šanse bh. reprezentacije u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine?

Nikada veće. Mislim da se, uz kvalitet igrača koje imamo, trebamo plasirati. Treba euforično krenuti. Vidite na Evropskom prvenstvu ko god preuzme malo više rizika i počne agresivnije igrati, ima uspjeha, postiže golove. Posebno mislim na Hrvatsku i Rusiju. Krenuli su ofanzivno i bez taktiziranja i to im se isplatilo. Mislim da ćemo i mi napokon otići na jedno veliko takmičenje.

Vas mnogi pamte po onom čuvenom golu u Izraelu sa velike udaljenosti. Je li to bio jedini pogodak za reprezentaciju BiH?

Jeste. Nisam bio igrač koji je često postizao pogotke. Ostao mi je u sjećanju, znam svaku sekundu, putanju vjetra, znam sve (smijeh). I mene je samog to iznenadilo. Sticajem okolnosti sve se poklopilo i lopta je zavrišila u mreži. Presretan sam što mi je to uspjelo. Nažalost, nismo uspjeli dobiti tu utakmicu. No, ostalo je to urezano u sjećanje, tako da često na internetu pogledam taj gol.

U toku je Evropsko prvenstvo. Ko su, prema Vašem mišljenju, favoriti na Euru?

Onaj ko preuzme više rizika, bit će nagrađen. Vidjeli ste da su reprezentacije koje su igrale 'lijepo za oko' na kraju stizale do pobjeda. Taktiziranje može skupo koštati. Tu mislim na utakmicu Španija – Italija. Recimo, sada je Hrvatska dosta toga napravila i došla u situaciju da taktizira. Prema mom sudu, favoriti su sada u problemima. Sada će morati da se vade. Prije svih Holandija, Engleska, Italija, Španija i Francuska. Mislim da neko može iskočiti iz drugog plana. Da li će to biti Hrvatska ili Rusija, vidjet ćemo. Ipak, u krugu favorita su uvijek i provjereni Nijemci. Uz njih bih stavio Špance, ali će sigurno biti i jedna reprezentacija iznenađenja.

Možda Rusija?

Svakako. Igraju lijepo pod palicom Advocaata, kojeg sam posmatrao dok sam bio u Saturnu. Njegov način treniranja preslikavaju na terenu. Njegov "rukopis" se vidi. Mogu daleko dobaciti.