Za koga se čuvaju mjesta?
0

Ako su ulaznice rasprodane, zašto su stadioni poluprazni?

Sarajevo-x.com
TV-emiteri su u stanju utišati vulvuzele, ali postoji druga kontroverza na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici koja se ne može sakriti. Iako Svjetska nogometna federacija (FIFA) tvrdi da su ulaznice za utakmice rasprodane, primjetno je da na stadionima nerijetko ima dosta slobodnih mjesta.

Neki navijači koji su stigli u Južnu Afriku nisu uspjeli kupiti ulaznice za utakmice svojih selekcija jer su navodno rasprodane, da bi za vrijeme TV prijenosa tih istih uočili dosta praznih sjedišta.

FIFA i dalje tvrdi kako je broj prodanih ulaznica na ovom prvenstvu veći nego na svim do sada održanim prvenstvima, osim onog u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

Prije početka SP-a 2010. FIFA je obećala da će napuniti stadione, a cijene ulaznica su podjeljene u četiri kategorije, kako bi bile dostupačne svima, te privukle što više afričkih navijača iz drugih dijelova kontinenta. Južnoafrička vlada je izjavila kako će, ako bude potrebno, prije dovesti školarce da gledaju utakmice, nego dozvoliti prazna sjedišta na stadionima.

U prodaju je pušteno tri miliona ulaznica i organizatori kažu da je prerano donostiti zaključke o eventualnim greškama.

"Za sada smo zadovoljni. Moramo gledati pozitivnu stranu. Ovo je najposjećenije prvenstvo nakon onog u SAD-u 1994. godine. Naravno, nije lijepo vidjeti prazna sjedišta na stadionu, pogotovo ako se radi o Svjetskom prvenstvu", rekao je glasnogovornik FIFA-e Nicolas Maingot za britanski "Independent".

Veliki ekrani su slaba utjeha frustriranim portugalskim navijačima koji su mjesec dana prije utakmice Portugala i Obale Slonovače pokušali kupiti ulaznice, ali im je rečeno da su već rasprodane.

Navijači i dalje pokušavaju naći način da uđu na za njih možda i odlučujući susret, ali je prodaja ulaznica obustavljena prije skoro mjesec dana. Krovna svjetska fudbalska organizacija je potvrdila kako ulaznice nisu rasprodane, ali odbija otkriti zašto je prodaja obustavljena.

Na utakmici između Grčke i Južnoafričke Republike bilo je 10.000 praznih mjesta.

Organizatori za manjak publike na stadionima okrivljuju globalnu krizu te probleme u transportu koji su spriječili navijače da na vrijeme stignu na stadion.

Također, okrivljuje se i FIFA jer je poslala ogoman broj ulaznica svojim zvaničnicima, nacionalnim savezima, konfederacijama i sponzorima, a koje su ostale neiskorištene.

Prve procjene prije početka prvenstva su govorile da će Južnu Afriku posjetiti oko 750.000 stranih posjetitelja. Dva mjeseca prije prvenstva vlada je procijenila da će to biti broj od 470.000 posjetitelja. Neposredno prije početka prvenstva broj se smanjio na 373.000, a sadašnje analize govore da će stvarni broj biti zapravo 250.000 posjetitelja.

Insistiranjem na plaćanju ulaznica kreditnim karticama, FIFA je dodatno otežala kupovinu ljudima u čijim je zemljama ovaj vid plaćanja veoma rijedak.