U susret El Clasicu
0

Ako Real postigne prvi pogodak gotovo je

Totalsport
Nešto više od 24 sata ostalo je do početka derbija svih derbija - El Clasica. Ekipa Barcelone treba dobar rezultat protiv Real Madrida na Santiago Bernabeuu, ali, za razliku od prošle sezone, ne dolaze kao favoriti.

Ugledni nogometni portal Goal.com odaslao je nekoliko posljednjih informacija i zanimljivosti uoči meča, kao i vrlo vjerovatne postave. Trener domaće ekipe Jose Mourinho najvjerovatnije će utakmicu na desnom boku započeti s povratnikom u ekipu Alvarom Arbeloom, dok će srednji stub odbrane činiti Sergio Ramos i Pepe. Lijevi bok kao i obično zatvarat će Brazilac Marcelo.

Trojac u sredini činit će povratnik u ekipu nakon suspenzije, Xabi Alonso, te Lassana Diarra i Sami Khedira koji će ipak dobiti prednost ispred Portugalca Fabija Coentraa. Mourinho je već potvrdio da će se u ekipi naći Cristiano Ronaldo i Angel di Maria, a jedina dilema mu je Karim Benzema ili Gonzalo Higuain.

S druge strane u ekipi trenera Josepa Guardiole naći će se Carles Puyol, koji je ipak dobio bitku s vremenom nakon što je u utakmici protiv Levantea (5-0) proteklog vikenda zaradio potres mozga. Uz njega u odbrani, koju će sačinjavati četiri igrača, a ne tri kao u dosta utakmica ove sezone, zaigrat će Gerard Pique, Dani Alves i Eric Abidal.

Guardiola nema problema s povredama, a jedine muke zadaje mu vezni red i napad, odnosno koga uvrstiti u početnih 11. Najverovatnije će tu čast u veznom redu, uz standardne Xavija i Iniestu, pripasti Sergiju Busquetsu, dok će uz Messija u napadu, ili barem prvi vrhu, zaigrati Cesc Fabregas i Alexis Sanchez. Čini se kako će David Villa, zbog loše forme, propustiti još jednu utakmicu od prve minute za katalonsku ekipu.

Izdvojimo još šest statističkih činjenica koje su uoči ovog susreta jako zanimljive:

  1. Real je u posljednjih 11 susreta protiv Barcelone upisao samo jednu pobjedu uz sedam poraza i tri neriješena rezultata.
  1. Real je slavio u posljednjih šest od osam susreta protiv Barcelone koji su igrani u mjesecu decembru.

  2. Ekipa Josea Mourinha nije ispustila nijedan jedini bod u Primeri nakon što je prva povela još od početka sezone 2009/2010, dok su sve druge momčadi izgubile najmanje 18 bodova.

  3. Barcelona je slavila u tek tri od posljednjih 10 gostujućih utakmica nakon što je prošle sezone postavila rekord od 12 uzastopnih gostujućih pobjeda u Primeri

  4. Lionel Messi postizao je pogotke u posljednjih pet dolazaka na Santiago Bernabeu (sedam sveukupno)

  5. Ekipa Pepea Guardiole postigla je najviše pogodaka u prvih 15 minuta utakmice (11 golova) od svih drugih klubova u Primeri, dok je Real najbolji u ligi u posljednjih 15 (10 pogodaka).

Moguće postave za El Clasico:

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Xabi Alonso, Diarra, Khedira - Di Maria, Cristiano Ronaldo, Higuain (Benzema)

Barcelona: Valdes - Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - MEssi, Fabregas, Alexis Sanchez