Nakon svađe
0

Ajax pozvao Cruyffa da odstupi

Totalsport
Johan Cruyff
Johan Cruyff
Skupština najtrofejnijeg holandskog nogometnog kluba Ajaxa pozvala je klupsku legendua Johana Cruyffa i četvoricu drugih članova Izvršnog odbora da odstupe sa svojih dužnosti nakon međusobne svađe.

Izvršni odbor amsterdamskog kluba, čiji je član i Cruyff, imenovao je prije nekoliko sedmica Van Gaala novim direktorom. Istovremeno je Danny Blind postavljen za sportskog, a Martin Sturkenboom za finansijskog direktora. Problem je što su sve te odluke donesene bez Cruyffova znanja, tačnije sjednica IO-a je održana kad je najveći holandski nogometaš svih vremena bio na putu.

Cruyff je, nakon što je saznao odluku koja je donesena mimo njegove prisutnosti, raspalio paljbu po preostaloj četvorici članova IO-a, Edgaru Davidsu, Stevenu ten Haveu, Paul Romeru i Marjanu Olfersu. Van Gaala ne podnosi i s njim je već u sukobu godinama.

"Ovaj odbor nije mogao nastaviti i zato smo donijeli ovakvu odluku. Sada moramo izabrati privremeni odbor od tri člana koji će glasati na sastanku dioničara 12. decembra", rekao je između ostalog predsjednik skupštine amsterdamskog kluba Rob Been Jr.

Cruyff će ostati u Ajaxu kao čelni čovjek omladinskog pogona. Najveći holandski nogometaš svih vremena igrao je za Ajax između 1964. i 1973. godine, a trenirao ga je od 1985. do 1988. godine.