Nogomet
0

Afrički kup nacija: Veliko ništa na otvaranju turnira

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Utakmicom domaćina Južnoafričke Republike i Zelenortskih Otoka otvoreno je 29. izdanje Afričkog kupa nacija. Dugoiščekivano takmičenje prvog dana nije ponudilo ništa.

Pred prepunim stadionom (87 hiljada ljudi) u Johannesburgu Južnoafrička Republika i Zelenortski Otoci odigrali su bez pobjednika i bez golova. U prvih 45 minuta nijedna ekipa nije stvorila poštenu priliku, a u istom se trendu odigralo i drugih 45 minuta utakmice.

Domaćin je sve vrijeme dugim loptama pokušavao doći do prilike za pogodak, no Zelenortski Otoci bili su nesalomljivi u odbrani. Po bod svakome čini se kao najpošteniji ishod nakon dosadne predstave dviju reprezentacija.

Sličan su nogomet, ali s pokojom izglednom šansom, nakon spomenutih reprezentacija pokazali i Angola i Maroko u drugom susretu grupe A.

Susret je također okončan najnepopularnijim nogometnim rezultatom, ali su gledatelji, za razliku od prethodnog susreta imali nešto i za vidjeti. Oba golmana imali su nekoliko velikih odbrana na samom početku utakmice, a najveću je priliku susreta u nastavku za Angolu propustio Manucho Goncavles, napadač Valladolida.

Dakle, nakon prvog kruga utakmica u grupi sve četiri reprezentacije imaju po bod, ali i nula pogodaka na svom kontu.

 Afrički kup nacija, 1. kolo:

Grupa A

Južnoafrička Republika - Zelenortski otoci 0-0 Angola - Maroko 0-0