Žurba u reprezentaciji
0

Advocaat preuzima Belgiju već 1. oktobra

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nizozemski nogometni trener Dick Advocaat stupit će na dužnost selektora belgijske reprezentacije 1. oktobra, tri mjeseca prije predviđenog roka.

Dosadašnji selektor Belgije Franky Vercauteren podnio je ostavku nakon poraza svoje reprezentacije u Armeniji (2-1) u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Tim je porazom Belgija izgubila i matematičke šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a Vercauteren je ionako samo obnašao dužnost privremenog selektora.

Naime, Belgijski nogometni savez dogovorio je s Advocaatom da će nizozemski strateg preuzeti posao 1. januara. No, kako je selektorsko mjesto ostalo upražnjeno nakon odlaska Vercauterena, Advocaat će novi posao preuzeti tri mjeseca prije predviđenog roka, a debi na klupi Belgije imat će u kvalifikacijskoj utakmici za SP 10. oktobra protiv Turske.

Valja podsjetiti da je Advocaat prošlog mjeseca dobio otkaz u ruskom klubu Zenitu iz Sankt Peterburga. Advocaat je ovaj klub vodio od 2006. godine, a 2008. godine ga je doveo do naslova pobjednika bivšeg Kupa UEFA-e. No, zbog loših rezultata u aktuelnom prvenstvu, ali i objavljivanja informacije da će preuzeti belgijsku reprezentaciju, Advocaat je u Zenitu dobio otkaz.