Nije primio gol 1.246 minuta
0

Adnan Gušo: Titula je na prvom mjestu

Piše: Edin Isanović
Adnan Gušo, iskusni golman sarajevskog Željezničara, nije primio gol 1.246 minuta (u kupu i prvenstvu). Posljednji put je savladan još u 12. kolu, kada su Plavi u Istočnom Sarajevu demolirali Slaviju rezultatom 5:1. Od tada je nesavladiv. Gušo za Klix.ba kaže da se nije nadao ovakvom scenariju.

"Nisam vjerovao da neću primti pogodak ovoliko minuta, uostalom ko bi se nadao? Dobro je ispalo po ekipu, a meni je lijepo i bilo bi dobro da potraje što duže. Ipak, trebam biti iskren i reći da sam imao veliku pomoć odbrambenih igrača, naročito četverice u zadnjem bedemu. Dva beka, Čolić i Kvesić, kao i stoperi, Bogićević i Vasilić, igraju odlično. Oni, ali i ostali saigrači su mi olakšali posao", kaže Gušo i dodaje kako su Plavi ostali u igri za oba trofeja, ali da je prvenstvo prioritet.

Šansa mlađima

"Titula je mnogo važnija, ali ćemo pokušati osvojiti i Kup BiH. Igramo dvije utakmice i imamo veliku šansu. Volio bih da je uzvrat sa Širokim Brijegom na Grbavici, jer bi se moglo i proslaviti ako budemo uspješni".

Gušo ne misli kako će evropske utakmice dočekati na golu Željezničara.

"Mislim da ćemo do tada pronaći adekvatnu zamjenu. Imamo Bukvića, kojem treba ukazati veće povjerenje, ali trebamo dovesti još jedno pojačanje. Od golmana iz Premijer lige izdvojio bih Hadžića iz Zrinjskog, ali je on pod ugovorom sa Mostarcima. Teško da se može naći kvalitetan čuvar mreže u BiH. Mislim na ambicije koje zadovoljavaju naše kriterije", dodaje čovjek koji sa dosta uspjeha stoji među stativama Željezničara.

Gušo kaže da mu je u Travniku uvjerljivo najteže gostovanje i da na Piroti nikada nije slavio.

U West Hamu nije mogao dobiti radnu dozvolu

Kaže da nema neki ustaljeni ritual prije utakmice, osnovno je da zakorači desnom nogom na teren i nešto prouči.

Napominje da mu je najdraža utakmica u dresu Želje ona iz 1998. godine kada su u finalu play-offa savladali gradskog suparnika i stigli do naslova prvaka.

"Tada smo osvojili prvu poslijeratnu titulu. Što se tiče reprezentacije, sjećam se okršaja sa Španijom na Koševu kada smo izgubili 2:1. Igrali smo izvanredno, ali nismo imali sreće", kaže Gušo.

Nekadašnji golman državnog tima ističe da mu je najdraži trenutak u karijeri onaj kada je preselio u Rumuniju.

"Tamo sam proveo pet prelijepih godina, tako da to pamtim", prisjetio se golman Želje.

Na kraju je ispričao da je prije dvanaest godina bio na probi u engleskom West Hamu.

"Sve je bilo u najboljem redu, ali nisam mogao dobiti radnu dozvolu. Reprezentacija je bila na osamdeset i nekom mjestu, a uslov je bio da bude rangirana do sedamdesetog. Prošao sam i ljekarski, bili su zadovoljni, ali je pomenuti razlog bio prepreka da karijeru nastavim u kolijevci nogometa", zaključio je Gušo.