Nogomet
102

Admir Raščić i Sanel Ibrahimović među najefikasnijim fudbalerima svijeta

Anadolija
Admir Raščić
Admir Raščić
Prema posljednjoj analizi poznatog sportskog portala Transfermarkt, među najefikasnijim fudbalerima u svijetu nalaze se i dvojica iz Bosne i Hercegovine.

Inače, lista najefikasnijih fudbalera u svijetu kreirana je prema broju postignutih pogodaka određenog fudbalera u odnosu na broj njegovih odigranih utakmica u klubu u nekom od nacionalnih šampionata u ovoj sezoni.

Shodno tome, na devetom mjestu liste najefikasnijih fudbalera svijeta je Admir Raščić koji trenutno igra za Sun Pegasus u Prvoj ligi Hong Konga. Raščić je u dosadašnjem djelu prvenstva u toj zemlji za svoj klub postigao devet golova u ukupno osam utakmica.

Na 13. poziciji spomenute liste je još jedan bh. fudbaler Sanel Ibrahimović koji trenutno nastupa za ekipu Jeunesse Escha u BGL ligi u Lukseburgu. Ibrahimović je u 13 odigranih utakmica postigao 14 golova.

Prvi je Luis Suarez. On je u dosadašnjem djelu sezone za Liverpool postigao 22 gola u 16 mečeva. Slijedi Jeff Lascak koji igra za Rosport iz Luksemburga, Konstantinos Mitroglou iz grčkog Olympiakosa, Juan Belencoso iz Kitchee SC u Hong Kongu i Tamas Priskin iz ruske Alanije. Šesti je Wanderley iz Al-Arabija u Kataru, sedmi Alfred Finnbogason iz holandskog SC Heerenveena, osmi Luvannor iz moldavskog Sheriffa.

Zanimljivo, iza devetog Raščića je Cristiano Ronaldo iz Real Madrida, koji je u dosadašnjem djelu španske Primere za svoj klub postigao 20 golova u 18 utakmica.¸