Intervju za Sarajevo-x.com
0

Admir Aganović: 'Ne opterećujem se ponudama'

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Bivši kapiten mlade reprezentacije BiH Admir Aganović sjajno igra za belgijski Dender. Od kada je stigao u ovaj klub postigao je šest pogodaka . Doveden je kao veliko pojačanje koje bi pomoglo u borbi za opstanak. Karijera bivšeg igrača Partizana je u usponu. Krasi ga jak udarac i dobar pregled igre. Za Sarajevo-x.com Aganović govori o eventualnom opstanku u elitnom razredu, svojoj formi, ponudama, bh. reprezentaciji.

Navijači sa mnogo strepnje očekuju nastavak prvenstva. Kakve su šanse da Dender i naredne godine bude u elitnom društvu?

Pobjeda u posljednjem kolu od 3-1 nad Roeselareom ostavila je veliku mogućnost da ostanemo u eliti. Nažalost, nisam učestvovao u tom trijumfu zbog kartona. Ipak, postoji mogućnost da ćemo na kraju prvenstva igrati doigravanje sa klubovima iz nižeg ranga. Jači smo iz dana u dana, to se može i vidjeti. Bit će uzbudljivo do posljednjeg kola.

Do kada ste ugovorom vezani za belgijski klub?

Potpisao sam na godinu i pol, a u slučaju da ne izborimo opstanak, odmah mogu ići. Vidjet ćemo šta će biti. Odlično mi je u Belgiji i mislim da sam napravio pravi potez kada sam izabrao baš ovu zemlju. Iz ove perspektive ponovio bih istu odluku.

Osjećate li da ste napredovali u odnosu na prošlu sezonu?

Svakako. Aktuelni treneri daju mi veliku podršku, pomažu mi savjetima. Dosta se toga promijenilo nabolje. Logično je da napredujemo iz sezone u sezonu. Tome težim, to mi je i cilj.

Pojavila se informacija da je za Vaše usluge zainteresovan turski Trabzonspor. Je li velika medijska priča koja se podigla oko Vas ostavila traga?

Meni je izuzetno drago da se pojedini klubovi zanimaju za moje usluge, ali ne opterećujem se previše. Istina je da su predstavnici turskog kluba došli zbog mene na utakmicu koju nažalost nisam igrao. Saznao sam da još neki timovi pažljivo prate moje igre. No, u ovakovoj situaciji razmišljam isključivo o Denderu. Ipak, sretan sam i počašćen što se poštuje moj rad.

Nedavno ste postigli sjajan gol protiv Westerloa. To se pamti?

Naravno. To se ne zaboravlja, ta slika u meni će trajati vječno. Utakmica je bila nevjerovatnog ritma i razine. U isto vrijeme je moj veliki prijatelj Emir Janjoš sličan gol postigao za Sarajevo.

Vi ste često apostrofirali da ste navijač tima sa Koševa?

Nasljedio sam to od oca. Čak sam pregovarao sa Sarajevom u zimskoj pauzi, ali nije došlo do realizacije transfera. Drago mi je da im dobro ide. Znam da su u posljednje vrijeme u sjajnoj formi, što potvrđuje visoka pobjeda protiv Travnika. Siguran sam da će izboriti evropsku scenu.

Bili ste lider mlade selekcije naše zemlje. Kako danas gledate na dane provedene u najdražem dresu?

Žao mi je što nismo igrali na velikoj sceni. Imali smo sjajnu generaciju. Da je bilo malo više sreće sve je moglo krenuti u nekom drugom smjeru.

Ostaju lijepe uspomene?

Ma super! Sa nostalgijom se prisjetim najljepših trenutaka. Nedostaju mi treninzi i ritam nogometnog života u reprezentaciji.

Vaše odlične partije su dobra preporuka i selektoru Ćiri Blaževiću. Da li očekujete poziv?

Nastup u reprezentaciji je nešto najveće u nogometu. Ko ne bi volio igrati u onakvoj atmosferi? Sjajan ekipa sastavljena od velikih igrača i odlično vođena. To je nešto posebno. Za mene samo još veći poticaj kako bih jednoga dana dobio poziv. Mislim da aktuelni igrački kadar ima lijepu šanu da napravi zapažen rezultat. Nadam se pozitivnom raspletu u našoj grupi.

Da li ste pratili nastupe protiv Belgije?

Apsolutno. Nadvisili smo ih u svim segmentima igre. Bio sam presretan nakon pobjede na Cristal Areni. Reprezentatvici su priuštili mnogo radosti bh. navijačima. Zadivljuje ono što su pokazali.

Kako su reagirali na dva poraza u zemlji u kojoj trenutno boravite?

Najviše podvlače da su ih naši navijači prekidom onemogućili u naletima ka golu Supića. Nakon pauze stvari su se okrenule. Mislim da samo traže bilo kakavo opravdanje za zaslužen poraz.

Vi ste šest godina proveli igrajući u Srbiji. Nastupali ste za nekoliko klubova. Dojmovi?

Bilo je lijepo. Žao mi je donekle što nisam dobio veću šansu u Partizanu. No, sve u svemu bilo je OK.

Sa Vama u klubu igraju dvojica bh. igrača Sulejman Smajić i Ermin Zukanović?

Da. Mnogo je lakše kada imate nekoga iz svoje domovine. Družimo se i van terena. Sretan sam kada se u svlačionici govori i naš jezik.