Pozvan u reprezentaciju Makedonije
0

Adis Jahović: U Wilu mi je odlično, volio bih zaigrati i u Bundesligi

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Adis Jahović je dvadesetčetverogodišnji makedonski nogometaš koji je dio svoje karijere proveo u Premijer ligi BiH. Karijeru je počeo u FK Makedonija G.P. iz Skoplja. U BiH je nastupao za Željezničar, Velež i Sarajevo, a trenutno je član ekipe Wila koja igra u drugoj švicarskoj ligi. S njim smo razgovarali o vremenu koje je proveo kao igrač u Premijer ligi, o iskustvima koje nosi iz BiH, njegovom novom klubu i pozivu u reprezentaciju Makedonije.

Nastupao si za tri bh. kluba u Premijer ligi. Kakva iskustva imaš sa bh. nogometom?

Po dolasku u BiH sam šest mjeseci igrao za Željezničar. Na moju žalost, tada je glavnu ulogu igrala politika, a ne kvalitet igrača. Vrijeme provedeno na Grbavici je za mene bilo poput horora. Potom sam potpisao jednogodišnji ugovor s Veležom. Moram reći da mi je u Vrapčićima bilo odlično, odigrao sam svaku utakmicu i postigao 10 golova. Nakon šest mjeseci u dresu Rođenih, stigla je ponuda FK Sarajevo, u Veležu su je prihvatili pa sam postao igrač Sarajeva.

U kojem bh. klubu si se najbolje snašao i možeš li izdvojiti neke posebne trenutke koji su ti ostali u sjećanju?

Kada pogledam karijeru koju sam napravio u BiH, mogu reći da sam najuspješniji bio u FK Sarajevo, mada mi je i Velež veoma drag. Nikada neću zaboraviti igranje u 4. pretkolu Evropske lige. Bio je to najveći uspjeh za Bordo ekipu. Nažalost, izbacio nas je Cluj i nismo nastupili u grupnoj fazi pomenutog takmičenja. Neću zaboraviti ni navijače koji su nam davali bezuslovnu podršku tokom svake utakmice, bez obzira na rezultate. Vjerni navijači su bili naš dvanaesti igrač, najbolji su u BiH.

Tokom igranja u dresu FK Sarajevo si postigao nekoliko ključnih i atraktivnih pogodaka. Igrao si i vječiti derbi na Grbavici i postao junak velike pobjede nad ljutim rivalima. Možeš li nam reći nešto o tome?

Igrati derbi protiv Željezničara je nešto posebno za svakog igrača koji živi za bordo dres. Te utakmice se čekaju mjesecima, ja sam imao sreću da u derbiju na Grbavici u igru uđem kao džoker trenera Mehmeda Janjoša i postignem pobjednički gol. Taj osjećaj se ne može opisati, svaki put se naježim kad se sjetim te utakmice. Osim tog gola, drag mi je i onaj u Trnavi protiv Spartaka, kada smo prošli dalje te onaj koji sam iz slobodnog udarca iz daljine postigao protiv Olimpica.

Nakon Sarajeva si postao igrač Wila. Kako si se tamo snašao i možeš li uporediti bh. i švicarski nogomet?

Zadovoljan sam u Wilu. Potpisao sam ugovor na četiri godine. Imam odlične uslove za život i treninge. Nedavno smo bili u Malagi na pripremama, gdje je temperatura oko 20 stepeni. Uslovi su zaista odlični, mislim da je Premijer liga malo slabija od lige u kojoj Wil trenutno igra. Mi smo uspjeli ostati neporaženi u 12 kola i to je za sada naš najveći uspjeh. Trenutno smo na šestoj poziciji, a očekujemo da bismo na kraju sezone mogli zauzeti i treće mjesto.

Gdje bi volio nastaviti svoju karijeru i za koji klub bi želio igrati u budućnosti?

San svakog igrača je igrati za ekipe poput Real Madrida, Barcelone, Juventusa i slično. Ja bih volio igrati u Bundesligi, ali mi je i ovdje dobro, ne mogu se požaliti.

Ranije je bilo govora da bi mogao zaigrati za reprezentaciju Makedonije. Ima li tu istine?

Prije mjesec dana su u klub stigli papiri iz Makedonskog saveza, a dobio sam i telefonski poziv. Sigurno ću zaigrati za Makedoniju. Kada obučem reprezentativni dres, bit ću veoma sretan.