Nogomet
14

Adilović: Zbog derbija vrijedi igrati Premijer ligu

Piše: D. B.
Eldin Adilović (Foto: Klix.ba)
Eldin Adilović (Foto: Klix.ba)
Bh. nogometaš Eldin Adilović nedavno je napustio Željezničar i postao igrač turskog drugoligaša Samsunspora. Ipak, za Dolinu ćupova ga vežu lijepe uspomene i ljubav prema bivšem klubu, zbog čega euforično dočekuje 102. gradski derbi, koji se igra u srijedu na Koševu.

Adilović je pokušao osigurati dolazak na derbi, ali su ga u tome spriječile obaveze prema ovom klubu. Izrazio je žaljenje što neće moći pomoći Plavima u duelu s ljutim rivalima.

"Razmišljao sam dugo i tražio način da dođem na derbi, ali, nažalost, neću biti na tribinama zbog obaveza u Samsunsporu. Međutim, to me neće spriječiti da gledam utakmicu iz Turske. Mnogo mi je žao što nisam s timom, jer je upravo derbi utakmica zbog koje vrijedi igrati Premijer ligu. Duel vječitih rivala se može posmatrati kao finale lige, bez obzira na pozicije na kojim se Željezničar i Sarajevo u tom trenutku nalaze", rekao je Adilović u kratkom razgovoru za portal Klix.ba

S velikom euforijom je govorio o duelima Željezničara i Sarajeva, a i sam je nastupio u njih pet.

"Atmosfera i emocije pred derbi se ne mogu opisati riječima. Euforija se osjeti bar sedam dana prije i isto toliko poslije utakmice. Navijači žive za tu utakmicu i onda to prenesu i na nas igrače. Zbog toga znamo da moramo biti i iznad svog nivoa kada igramo protiv Sarajeva. Od četiri odigrana derbija jedan sam izgubio. To mi je veoma teško palo", kazao je Adilović.

On smatra da je Sarajevo u prednosti zbog većeg broja rezervnih igrača, ali prognozira pobjedu Željezničara.

"Dok sam ja igrao za Željezničar, uvijek smo bili favoriti i imali smo bolju ekipu od Sarajeva, što su pokazivali i rezultati. No, kada je u pitanju derbi, forma i snaga ekipe nisu od velike koristi. Sada Sarajevo ima jaču klupu, ali kada igrate protiv Želje, nikad niste sigurni. Bit će gusto, bit će 0:2", rekao je na kraju Adilović.