Nogomet
1

Adi Musić otvorio školu za golmane: Djeca idu na treninge Bayerna, a Neuer pomaže rad škole

Piše: Edin Isanović
Musić je prijatelj sa Modrićem
Admir Adi Musić, nekadašnji golman zagrebačkog Dinama, Malmea i Minhena 1860 otvorio je prije izvjesnog vremena Školu golmana u prijestolnici Bavarske. Podršku ima i od jednog od najboljih golmana svijeta Manuela Neuera. Za Klix.ba ispričao je kako se odlučio na ovaj projekat te kako je imao podršku svojih prijatelja Ivice Olića i Edina Mujčina.

Sa nekadašnjim bh. reprezentativcem Musić je bio zajedno u timu sa Maksimira. Od njega je dobio podršku kada je odlučio prekinuti karijeru, ali ostati vjeran svojoj ljubavi - sportu.

"Sa Edinom sam se puno družio u Dinamu. Razlog za otvaranje škole je taj što sam morao prekinuti svoju karijeru zbog učestalih povreda koje i danas osjećam. Ipak, želio sam ostati uz nešto što istinski volim. Uložio sam mnogo truda i odricanja u životu. Cilj škole je edukacija mladih golmana i prenošenje znanja na generacije koje dolaze. Smatram da svako dijete treba dobiti šansu, mora im se pokazati put do uspjeha koji nije nimalo lak. Inače, školu je otvorio moj nekadašnji saigrač i veliki prijatelj Ivica Olić koji je u to vrijeme bio zvijezda Bayerna“, kazao je Musić za Klix.ba.

Istakao je kako su golmani koji treniraju u njegovoj školi većinom čuvari mreža iz okolnih klubova.

"Svojim radom, kvalitetom i disciplinom pokazuju da je sve moguće, pa čak i stati među stative velikih klubova. Tako je Andi Sedlmajer nakon tri godine rada došao nadomak Bundeslige. Naravno, tu je Sanna Siječić, djevojka koja je prepoznala naš rad i došla iz Švedske. Brani u Hackenu. Ujedno je reprezentativika BiH do 17 godina", rekao je Musić koji vuče korijene iz Prijedora.

Istakao je kako rad škole podržava čuvar mreže aktuelnog evropskog prvaka u nogometu.

"Maunel Neuer je za mene trenutno najbolji golman na svijetu. Velika je čast kada vas takva zvijezda podržava u radu. Također, tu je i njegov trener Toni Topalović, čovjek koji je godinama radio sa aktuelnim Bayernovim golmanom i sigurno da Manuel ni bi danas bio to što jeste da ga nije on trenirao. U njegove odbrane unio je malo i balkanskog šmeka. Svi znamo da ima fantastičnu tehniku i ubijeđen sam da je zbog toga Neuer brži i jači od ostalih. Oni su mi omogućili dolazak na trening Bayerna i ispunjenje želje svakog dijeteta da upozna igrače, a posebno golmane. Svaka tri mjeseca posjećujemo trening bavarskog velikana", tvrdi nekadašnja "jedinica" Dinama, a dodao je da projekat podržava i Luka Modrić.

Osvrnuo se Adi i na perspektivu bh. golmana.

"Naša država uvijek je bila poznata po dobrim čuvarima mreža. Nažalost, posljednjih godina nemamo puno golmana da brane u najjačim ligama. Izuzetak je Asmir Begović koji je dokazao svoj kvalitet. Ipak, on se nije educirao u BiH. Ne kažem da se u našoj zemlji loše radi, ali vjerujem da to može puno bolje", zaključio je Musić.