Pobijedio opaku bolest
0

Abidal na terenu dva mjeseca nakon operacije raka jetre

Sarajevo-x.com
Eric Abidal, fudbaler Barcelone, našao se na listi igrača trenera Josepha Guardila za večerašnji susret polufinala Lige prvaka protiv Real Madrida samo sedam sedmica nakon operacije kojom mu je uklonjen tumor na jetri.

Na vrhuncu karijere, ovog marta, Abidal se suočio sa surovom životnom dramom. Klupskim ljekarima se požalio kako se loše osjeća, upućen je na rutinsku kontrolu koja je otkrila tešku bolest. Hitno je prebačen u bolnicu na operaciju.

Vijest o teškoj bolesti zaprepastila je saigrače, koji ipak nisu izgubili nadu u njegov oporavak. Zamjenik kapitena tima sa Nou Campa Xavi tačno je predvidio da će Abidal dobiti bitku sa rakom.

"Ovo je najteži period otkad sam u klubu, ali će Abidal izaći kao pobjednik, jer je mentalno jedan od najjačih ljudi koje poznajem", rekao je Xavi za klupsku internet stranicu 16. marta.

Nakon uspješne operacije, Abidal je uspješno prošao potrebne preglede i na teren se vratio u ponedjeljak navečer.

Kada se pojavio na terenu, igrači Barcelone su napravili krug oko njega i dočekali ga sa velikim aplauzom. Trener Guardiola je sa oduševljenjem dočekao njegov povratak pa ga je odmah uvrstio među 20 igrača za susret sa Real Madridom.

"Ovo je vijest dana za mene. Abi ne može igrati 90 minuta, izgubio je nekoliko kilograma, ali je savršeno zdrav i moći će nam pomoći", rekao je Guardiola na konferenciji za medije.

Dodao je da su saigrači sretni što se Abi vratio i da će ga publika koja dođe na stadion moći vidjeti na klupi ili čak i na zagrijavanju.