Nogomet
263

Abdulah Ibraković: Imamo pravo analizirati, ali ne i sve bacati pod noge

Piše: T. S.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bosna i Hercegovina je sinoć izgubila od reprezentacije Nigerije 1:0 i ispala iz daljnjeg takmičenja na Svjetskom prvenstvu. Zmajevi nisu bili na nivou i taktika nije bila baš najbolja, smatraju navijači i stručnjaci, ali to nije razlog da ne slavimo heroje koji su ipak postigli historijski uspjeh plasirajući se na Mundijal u Brazilu.

Abdulah Ibraković, sportski direktor FK Sarajevo, istakao je u razgovoru za Klix.ba da su njegovi osjećaji i emocije nakon sinoćnjeg poraza podijeljeni, ali da ipak svi moraju biti trezveni jer sam plasman na Svjetsko prvenstvo je svakako veliki uspjeh.

"Očito je da smo nezreli i neuskusni kada je riječ o Svjetskom prvenstvu i izboru taktike igre na tom takmičenju. Nažalost, opet smo nasjeli na ono naše - idemo napasti Nigeriju i pobijediti je. Ispali smo, nismo se kvalifikovali dalje i iz toga treba izvlačiti pouke", istakao je Ibraković.

Dodao je i to da je selektor Safet Sušić znao šta želi, ali je ipak činjenica da je zadnja linija reprezentacije BiH spora u odnosu na prebrze nigerijske napadače.

"Otežavajući faktor je bila i velika vrućina i sparina. I to nam nije dozvoljavalo da izađemo visoko. Trebali smo sačekati Nigeriju da se umori, a ne trošiti energiju", kazao je Ibraković.

Napomenuo je i to da su sudije jako oštetile BiH, ali da se u sportu kakav je nogomet mora računati i na sudijske greške.

"Safet Sušić, NSBiH i igrači zaslužili su više poštovanja. Naravno, svi mi imamo pravo analizirati igru i taktiku, ali nemamo pravo bacati pod noge sve ono što su do sada učinili", kazao je istakavši da su ipak Zmajevi ti koji su stvorili sjajnu atmosferu u BiH, euforiju i donijeli najveću radost.