Nogomet
9

70 godina NK Čelik: Historija kluba kroz ulaznice, postere i trofeje

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice danas je održana izložba povodom 70 godina postojanja Nogometnog kluba Čelik, a na kojoj su bili izloženi stari trofeji, plakati i fotografije zeničkog premijerligaša.

Svi posjetitelji imali su priliku pogledati trofeje koje je Čelik osvojio u godinama svog postojanja, ulaznice velikih i odlučujućih utakmica, kao i sagledati historiju kluba koji je nekada imao rezultate, a danas mu je upitna i budućnost. Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević na današnjem otvorenju izložbe je kazao da je Čelik dio urbanog identiteta zeničke djece.

"Za nas je Čelik simbol urbanog identiteta, jer kada odgajamo djecu, ono što im pokažemo je i zenički stadion i veliki pehar koji su osvojili 1972. godine. Prema mom mišljenju ovo je dovoljno da govorimo o urbanom identitetu i onom što Čelik nama znači i značit će u budućnosti. Ovo danas ovdje je samo pozdrav i čestitka, a ono što planiramo uraditi jeste napraviti veliku stalnu postavku na stadionu da poput velikih svjetskih klubova i naš klub nakon toliko godina dobije mjesto na kojem će se moći učiti o historiji Čelika", kazao je Jašarević.

Član NGG "Za Čelik" Tarik Ajanović je izrazio nadu da će zenički premijerligaš doživjeti stalnu postavku.

"Nadam se da će se ova nastojanja muzeja ostvariti u budućnosti i da ćemo imati stalnu postavku koju Čelik zaslužuje. Čelik nije mali klub i ne smijemo dozvoliti da bude. Ovom izložbom želimo da se podsjetimo na slavnu prošlost, jer ako je klub to zaboravio, građani nisu", kazao je Ajanović.

U sklopu obilježavanja 70. godišnjice osnivanja NK Čelik, neformalna grupa građana "Za Čelik" je, s obzirom na to da je klub nije obilježio, organizovala niz događaja kako bi obilježili godišnjicu svog najdražeg kluba.

Program obilježavanja godišnjice počeo je sinoćnjom svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu gdje su o klubu govorili bivši i sadašnji nogometaši kao i funkcioneri Čelika.

"Susreti bivših igrača i legendi, nasmijana lica, spontana pjesma Robijaša i sve što smo čuli uz nekoliko čašica razgovora nakon akademije nam daje još veći motiv da ovu borbu izguramo do kraja. Žao nam je što su mnogi bili spriječeni doći i još više ukoliko smo neke, iz bilo kojeg razloga, izostavili, te im obećavamo da ćemo dati sve od sebe da ih dovedemo na neka buduća druženja, a do tada se svi zajedno moramo pobrinuti da ovaj rođendan ne bude posljednji", istakli su iz NGG "Za Čelik".