Nakon ispadanja Rivera
0

FOTO+VIDEO / 55 povrijeđenih u lavini nereda u Buenos Airesu

Totalsport
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Ispadanje argentinskog nogometnog giganta River Platea u drugu ligu izazvalo je velike nerede na i ispred klupskog stadiona El Monumental u Buenos Airesu.

Podsjećamo, u nedjelju je River Plate ispao po prvi put u 110-godišnjoj historiji u niži rang odigravši tek 1-1 kod kuće protiv Belgrana u razigravanju za ostanak, propustivši tako nadoknaditi zaostatak 0-2 iz prvog susreta.

Do nasilja i nereda na tribinama došlo je minutu prije završetka susreta. Ljuti navijači Rivera počeli su igrače gađati raznim predmetima s tribina, uključujući i sjedištima koje su prethodno iščupali, a policija ih je pokušala obuzdati polijevanjem vodom iz vatrogasnih šmrkova.

Haos se ubrzo proširio izvan stadiona El Monumental. Policija se sukobila s navijačima na svakom izlazu sa stadiona, prilikom čega su korišteni i gumeni meci i suzavac, dok su helikopteri nadlijetali područje.

Područje oko stadiona ubrzo je ličilo na pravu ratnu zonu, jer su bijesni navijači odgovorili bacanjem kamenja, limenki i paljenjem automobila. Alberto Crescenti, šef dežurnog lokalnog medicinskog tima rekao je da je najmanje 55 osoba povrijeđeno, od čega je navodno 35 policajaca.

U strahu od navijačkog nasilja lokalne vlasti angažirale su za osiguranje ovog susreta čak 2.200 policajaca.

Ružne scene nasilja koje su obišle cijeli svijet dolaze samo nekoliko dana prije nego li će Argentina ugostiti Copa Americu. Finale spomenutog prestižnog takmičenja trebao se odigrati 24. jula upravo na "El Monumentalu", ali nakon ovakvih nemilih scena takav je scenarij pod velikim upitnikom.