Deutsche Welle
0

25 uspješnih bh. igrača i trenera u Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Enver Marić (Foto: DPA)
Enver Marić (Foto: DPA)
Nijedna od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije nema toliko sportista u Njemačkoj kao što ima BiH. Najpoznatiji su i najveće uspjehe bilježe nogometaši, a detalje o 25 njih objavio je Deutsche Welle u svom online izdanju.

Spisak uspješnih počinje trenutno najeksponiranijim bh. nogometašem Edinom Džekom (23), talentovanim napadačem koji je karijeru počeo u FK Željezničaru, odakle je u julu 2005. prešao u češke Teplice. Upravo u tom klubu zapazili su ga iz njemačkog Wolfsburga i doveli u svoje redove. Sa ovim timom Džeko je 2009. godine stigao do titule prvaka Njemačke.

Jeste li znali da Vedad Ibišević (25), nogometaš koji je u svojoj nogometnoj karijeri nastupao za FC Basel 1893, St. Louis University, Chicago Fire Premier, FC Paris St.Germain, FCO Dijon i Alemannia Aachen, te Hoffenheim, govori njemački, francuski i engleski jezik?

Na web stranici Deutsche Wellea možete pročitati i koji je bh. nogometaš sa Bayernom osvojio njemački Kup i titulu prvaka države.

Tu su i informacije ko od naših igrača bilježi sjajne partije u Australiji, te špekulacije o Semiru Štiliću za kojeg su zainteresovani Hamburg, Köln, Herta iz Berlina i Wolfsburg.

Pročitajte sportske biografije Admira Vladavića, Darka Maletića, Zlatana Bajramovića, te nešto manje poznatih Seada Mehića, Marija Vrančića, Hajrudina Ćarića, Dine Đulbića, podsjetite se na sjajnu igračku karijeru člana Nadzornog odbora HSV-a Sergeja Barbareza, najpoznatijeg bh. trenera u Njemačkoj Aleksandra Ristića i drugih stručnjaka.