Nogomet
67

11. oktobar dosad nam nije bio sretan dan, sjetite se Danaca i Francuza

Piše: Edin Isanović
Jedanaesti dan mjeseca oktobra nije u historiji bh. nogometne reprezentacije bio baš uspješan.
Tomasson i Hibić u borbi za loptu 11. oktobra 2003. (Foto: Arhiv/AFP)
Tomasson i Hibić u borbi za loptu 11. oktobra 2003. (Foto: Arhiv/AFP)

U posljednjih 13 godina bh. državni tim je na taj datum odigrao šest utakmica i upisao je tri poraza i tri remija, bez pobjede. Od toga je jedna utakmica bila prijateljska, protiv Njemačke 2002. godine. Bilo je 1:1. Naši su poveli golom Baljića, ali je kasnije izjednačio Jancker.

Prvi meč na današnji dan odigran je 2000. godine u Tel Avivu, u okviru kvalifikacija za odlazak na Mundijal 2002. godine u Japan i Južnu Koreju. Domaći su slavili rezultatom 3:1, a golove su postigli Berković, Abuksis i Katan za Izrael, dok je strijelac jedinog gola za BiH bio Bruno Akrapović.

Misimović u duelu sa Grcima Kyriakosom i Katsouranisom 13. oktobra 2007. (Foto: Arhiv/AFP)
Misimović u duelu sa Grcima Kyriakosom i Katsouranisom 13. oktobra 2007. (Foto: Arhiv/AFP)

Vrhunac igračke karijere Bolića, Baljića, Barbareza, Konjića...

Jedanaesti oktobar 2003. ostat će upamćen kao važan datum za bh. reprezentaciju. Tada smo bili nadomak cilja. Trebala su nam tri boda protiv Danske za odlazak na EP u Portugal. Utakmica se igrala na Koševu. Nažalost, nismo uspjeli, završeno je 1:1, Danci su uzeli bod i putovali na Pirineje. Jorgensen je doveo goste u vodstvo već u 12. minuti, a poravnao je Bolić u 39. minuti. Iako su naši napadali čitavo drugo poluvrijeme, Sorensenova mreža nije se zatresla po drugi put. To je bio vrhunac igračke karijere Bolića, Baljića, Barbareza, Konjića... Selektor je bio Blaž Slišković.

Na današnji dan prije sedam godina posramljeni smo od Grka na Bilinom Polju. Poraženi smo 4:0 u okviru kvalifikacija za Euro 2008. Redom su pogađali Charisteas, Patsatzoglou, Samaras i Katsouranis. Četiri pobjede, jedan remi i sedam poraza bilo je dovoljno tek za četvrto mjesto u grupi, ispred Moldavije, Mađarske i Malte.

Edin Džeko u utakmici protiv Turske u Istanbulu 11. oktobra 2008. (Foto: Arhiv/AFP)
Edin Džeko u utakmici protiv Turske u Istanbulu 11. oktobra 2008. (Foto: Arhiv/AFP)

Portugal kao sudbina

U Istanbulu smo 11. oktobra 2008. igrali kvalifikacioni meč za odlazak na Mundijal na jug Afrike, protiv Turske. Izgubili smo 2:1. Sarioglu i Erdinc matirali su Hasagića, a jedini pogodak za BiH postigao je Džeko. U tom periodu Zmajeve je sa klupe vodio Ćiro Blažević, završili smo na drugom mjestu, iza Španije. U Baražu smo eliminisani od Portugala.

Bh. jedanaestorka koja je 11. oktobra 2011. istrčala na Stade de France (Foto: Arhiv/AFP)
Bh. jedanaestorka koja je 11. oktobra 2011. istrčala na Stade de France (Foto: Arhiv/AFP)

Jedan od najtežih remija u historiji doživjeli smo prije dvije godine u Parizu na Stade de Franceu. U dvoboju sa Trikolorima trebao nam je trijumf za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, koje se godinu poslije održalo u Ukrajini i Poljskoj. Papetovi izabranici igrali su sjajno, Edin Džeko postigao je izvanredan pogodak u 40. minuti, ipak, škotski sudija Craig Thomson je 13 minuta prije kraja okršaj Nasrija i Spahića na ivici šesnaesterca okarakterizirao kao kazneni udarac. Igrač nad kojim je napravljen penal bio je siguran sa jedanaest metara. Ostalo je 1:1, nedovoljno za direktan plasman. U doigravanju je Portugal ponovo bio bolji.

Večeras na isti datum igramo sa Lihtenštajnom. Duboko vjerujemo da ćemo konačno pobijediti jednu utakmicu 11. oktobra.