sport
0

Nogomet: McClaren novi engleski selektor

FENA
Nakon što je Brazilac Luiz Felipe Scolari odbio ponudu, za novog selektora engleske nogometne reprezentacije izabran je menadžer Middlesbrougha Steve McClaren, dosadašnji prvi pomoćnik izbornika Svena Gorana Erikssona.

McClaren će preuzeti kormilo Gordog Albiona nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i oproštaja Erikssona od engleske klupe.

"Ovog trenutka sam najponosniji čovjek u Engleskoj. Izbor za engleskog selektora je najljepši trenutak u karijeri, ali i velika čast i obaveza. Vjerujem kako ću ispuniti očekivanja vodstva Saveza i navijača", poručio je McClaren, koji će ekipu službeno preuzeti prvog augusta, a potpisao je ugovor na četiri godine.

McClaren je proglašen selektorom samo 24 sata nakon što je proslavio 45. rođendan. "Dobio sam najljepši poklon koji sam mogao poželjeti", dodao je McClaren, kojeg s Middlesbroughom veže ugovor na još tri godine, međutim, vodstvo Saveza će isplati klubu oko dva miliona funti odštete za prijevremeni raskid.

U konkurenciji za Erikssonova nasljednika, nakon što je Brazilac Scolari odbio ponudu, bili su i Sam Allardyce, Alan Curbishley te Martin O'Neill, ali članovi Izvršnog odbora FA, predvođeni Brianom Barwickom, odlučili su se za McClarena, jednog od najcjenjenijih stručnjaka mlađe generacije na Otoku. Premijeru na klupi Gordog Albiona, McClaren će imati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine.