Sjećanje Nikole Bilića
0

"Nismo očekivali da ćemo dobiti Olimpijadu"

Sarajevo-x.com
Nikola Bilić
Nikola Bilić
Na današnji dan prije 27 godina u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre. O trenutku kad su novinari saznali tu informaciju, u maju 1987, govorio je legendarni sportski novinar Nikola Bilić.

"Bilo je to prije 33 godine u sunčanoj Atini, 18. maja 1978. godine. Atina je bila domaćin 80. sesije Međunarodnog olimpijskog komiteta na kojoj je donesena odluka da Sarajevo dobije organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara", prisjetio se u razgovoru za RSG 1 Sarajevo Bilić.

"Kad smo došli u Atinu, mi grupa novinara iz BiH i Jugoslavije, nismo očekivali da ćemo dobiti Olimpijadu jer su konkurenti bili znatno bogatije i 'sportskije' zemlje Švedska i Japan. Sarajevo je dobilo 39, Saporo 36 glasova. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, lord Killanin, saopštio je tu radosnu vijest da je Sarajevo postalo domaćin", kazao je Bilić, te objasnio da je, uprkos tome što nije bilo mobitela ni direktnog spajanja, za nekoliko sekundi dobio vezu sa Sarajevom, preko Beograda.

"U tim trenucima Radio Sarajevo je prvi put u svojoj historiji prekinuo program da se saopšti radosna vijest", sjeća se tih divnih trenutaka Bilić.