sport
0

Nikolija sanja olimpijadu: 17-godišnja atletičarka je seniorska i juniorska bh. rekorderka

Klix.ba
Nikolija Stanivuković, 17-godišnja atletičarka banjalučkog "Borca", na svakom takmičenju na kojem nastupi obavezno osvaja medalje.

S mnogo uspjeha takmiči se u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. U dosadašnjoj karijeri takmičila se u skoku u vis i u skoku u dalj te u višeboju. Posljednji značajan rezultat ostvarila je na Prvenstvu Balkana u grčkom Serresu, osvojivši treće mjesto u sedmoboju s novim juniorskim i seniorskim rekordom BiH.

Nikoliji je ljubav prema atletici osjetila prije osam godina, a svaki dan trenira po dva sata.

"Uvijek sam se divila atletičarima na njihovoj brzini, spretnosti i lijepom izgledu. Tako sam se 'Kraljicom sportova' počela baviti prije 9 godina. Učesvovanje u 'Zdravo' kupu pomoglo mi je da dodatno zavolim ovu disciplinu i razvijem takmičarski duh", objašnjava Nikolija koja dodaje da je teško uskladiti sve privatne i obaveze koje ima prema školi sa treninzima.

Ali kada se nešto voli i želi onda se nađe vremena i načina za to.

"Uživam veliku podršku trenera, porodice i profesora, što mi mnogo znači. Sa poteškoćama se suočavam relativno dobro! Vjerujem da se radom i upornošću sve može riješiti u čemu mi dosta pomaže moj trener", rekla je Nikolija čiji su uzori Ana Čičerova i Stefka Kostadinova.

Banjalučanka mašta o još većem uspjehu, a svjetsko prvenstvo ili olimpijada bili bi ostvarenje snova. Ova mlada sportašica želi i sama biti nositeljica pozitivne poruke svojim vršnjacima.

"Bavite se sportom! To ne mora biti atletika, može biti bilo koja sportska disciplina, jer smatram da je svaki sport zdrav. Osim toga, baveći se sportom sklapamo nova prijateljstva, upoznajemo nove gradove i stičemo brojna iskustva", zaključila je Nikolija.