sport
152

Nikola Solomun za Klix.ba: BiH je idealna za biciklizam

Piše: Edin Isanović
Nikola Solomun jedan je do najboljih bh. biciklista. Član je biciklističkog kluba Kastel iz Banje Luke i često učestvuje u City Downhill utrkama. U razgovoru za Klix.ba govorio je o svojim počecima, uspjesima i bh.biciklizmu.

Solomun je za Klix.ba otkrio kako je počela cijela priča.

"Na biciklu sam bukvalno čitav život. Još kao šestogodišnji dječak vozio sam BMX. Downhillom sam se počeo baviti 2009. godine. To su bili teški počeci jer nisam imao ni adekvatan bicikl ni opremu. Ipak, vremenom, kako je sve više rasla želja, dolazili su i bolji bicikli i naravno neizostavna oprema“, kaže ovaj 20-godišnjak.

Spomenuo je i svoje uspjehe.

"Svi rezultati su mi dragi na svoj način, pa čak i oni pehovi gdje sam na glupostima gubio prva mjesta na međunarodnim trkama. Nešto sam naučio iz toga. Istakao bih 2013. godinu i Das Ist Valter trku u Sarajevu, kada sam zauzeo prvo mjesto. To mi je posebno drago jer sam bio bolestan pred trku i tako nespreman napravio uspjeh“, dodaje naš sagovornik.

Nikola naglašava da su pripreme, kao i u svakom sportu, najvažnije.

"Downhill pored tehničke i mentalne spreme zahtijeva i izuzetnu fizičku pripremljenost. Pripreme većinom provedem u teretani i koristim se salom gdje radim core treninge i treninge stabilnosti. Čim vrijeme dozvoli sjedam na cestovni bicikl i tu pravim bazu nakon koje idem u brda i radim intervale i snagu. Naravno, između svega toga vozim i downhill bicikl i prije prve trke obavezno idem na kraće pripreme na druge staze“, tvrdi Solomun.

Ovaj uspješni bh. sportista kaže kako biciklistička industrija raste velikom brzinom, te da stalno izlaze noviteti i da to prati ogroman broj biciklista. Na pitanje kakav je osjećaj voziti bicikl, odgovara.

"To je teško opisati. Dok sam na stazi adrenalin i ne osjetim jer nemam vremena. Staze su dinamične i moram biti maksimalno koncentrisan na vožnju. Tek kad završim spust, onda se krenu tresti noge i ruke. Naravno, ako je bila dobra staza".

Naglasio je kako je naša zemlja idealna za razvoj biciklizma.

"BiH je veoma pogodno tlo za biciklizam jer imamo puno planina, brda koja su pogodna za vožnju i pravljenje staza. Imamo mnogo toga što možemo drugima pokazati i dovesti ljude da voze kod nas. Mislim da smo idealna zemlja za biciklizam ako ćemo gledati prirodu i bogatstva koja nudi BiH. Jedino loša finansijska situacija i ovakav loš sistem dovode do toga da se to ne može iskoristiti ni 1 posto“, ističe Nikola.

Na kraju je izdvojio jednu anegdotu sa staze.

"Toliko ih je puno bilo da ne znam ni šta bih posebno izdvojio. Svaku trku, svaki odlazak se nešto dešava. Izdvojit ću trku svjetskog kupa u Bratislavi 2014. kada sam na treningu udarivši u ivicu doskoka slomio zadnji točak i mjenjač. To je izgledalo strašno sudeći prema reakciji publike. Bio sam malo izgubljen jer nisam znao šta se dešava i sve je na kraju završilo smijehom publike i mojim smijehom“, zaključio je Solomun.