sport
65

Nevjerovatan skok slobode ispred Kipa slobode

Klix.ba
Početak sedmice New York, grad koji nikad ne spava, dočekao je s pojačanom dozom adrenalina. Kolumbijac Orlando Duque, 38-godišnji višestruki svjetski prvak u skokovima u vodu, s visine od 23 metra iz helikoptera je skočio u rijeku ispred najpoznatijeg američkog kipa, te tako najavio drugi dio svjetske Red Bull Cliff Diving serije koja se 25. augusta održava u Bostonu.
Nakon četiri evropske stanice gdje su najbolji svjetski skakači pokazali zavidne vještine i nevjerojatnim skokovima ostavili bez daha stotine hiljada gledalaca, peta serija svjetske serije seli se u Boston, jedan od najstarijih gradova SAD-a.

Svjetski velikani ovog sporta svoj će talent pokazati odrazom s platforme postavljene na zgradu Instituta savremene umjetnosti, a bitka za poziciju u ukupnom poretku još je uvijek neizvjesna.

Takmičari će u tri sekunde skokovima s visine od preko 27 metara, pri kojima dostignu brzinu i do 85 kilometara na sat, zasigurno svima pružiti nezaboravan doživljaj. Istinski vjerujemo da će svi takmičari dati sve od sebe kako bi ostavili što bolji dojam na sudije i publiku.

Red Bull Cliff Diving svjetska serija 2013, ukupni poredak:

Gary Hunt – 650 bodova
Artem Silchenko – 540 bodova
Orlando Duque – 490 bodova
David Colturi – 400 bodova
Jonathan Paredes – 380 bodova