U izboru Nezavisnih novina
0

Nermin Potur i Larisa Cerić najbolji sportisti u 2010.

SRNA
Karate reprezentativac BiH Nermin Potur i džudo reprezentativka BiH Larisa Cerić najbolji su sportisti u BiH u 2010. godini.

Ovo je odlučio žiri 10. Izbora najboljeg sportiste BiH koji su organizovale "Nezavisne novine" i BHRT, pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Novi sportski kralj i kraljica "krunisani" su na svečanom proglašenju koje je večeras održano u Sarajevu, u prepunoj Kongresnoj dvorani hotela "Holidej In".

Potur, višestruki prvak BiH u karateu, ove godine je na Evropskom prvestvu /EP/ u Atini osvojio bronzanu medalju /ekipno/ a još dva ovakva odličja osvojio  je na Svjetskom prvenstvu /SP/ u Beogradu /pojedinačno i ekipno/. 

Treću svjetsku bronzu osvojio je na Svjetskom univezitetskom prvestvu u Podgorici. U trci za titulu najboljeg, Potur je iza sebe ostavio Ratka Vardu /košarka/, Mitra Mrdića /džudo/, Damira Džumhura /tenis/ i Marija Kojića /biciklizam/.

"Bio sam veoma sretan kada sam vidio svoje ime među kandidatima, a ovu nagradu doživljavam kao iskreno priznanje za sve moje uspjehe, trud i rad. Protekla godina bila je najuspješnija u mojoj karate karijeri, ali na ovome se neću zaustaviti. Medalje, priznanja i ova nagrada biće mi dodatni podstrek", rekao je Potur.

Najbolja džudistkinja BiH Larisa Cerić i prošle godine je izabrana za najbolju sportistkinju, a u 2010. krunu je zaslužila, jer je na Svjetskom kupu u Majamiju osvojila bronzu, slavila je na Evropskom kupu u Sarajevu, dok je na Evropskom kupu u Hamburgu bila treća. 
Ona je juniorska i seniorska šampionka Balkana, dok je na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i seniorke u Sarajevu osvojila srebrnu medalju. Ima i zlato sa juniorskog Evropskog kupa u Paksu i još nekoliko dobrih rezultata na jakim džudo takmičenjima.

"Drago mi je što je žiri i ove godine prepoznao uloženi trud. S obzirom da sam i ove godine proglašena najboljom sportistkinjom u ovom eminentnom izboru dokaz je to kontinuiteta postizanja dobrih rezultata na međunarodnoj i domaćoj sceni", rekla je Cerićeva kojoj su uža konkurencija bile još Emina Hadžiahmetović /stoni tenis/, Dragana Knežević /rukomet/, Žana Novaković /skijanje/ i Merima Softić /karate/. 

Žiri kojim je predsjedavala Svetlana Ceca Kitić, najbolja rukometašica svijeta svih vremena, za najbolju ekipu u 2010. proglasio je mušku karate reprezentacija BiH, bronzanu sa EP i SP, dok je drugo mjesto zauzeo Rukometni klub "Bosna BHG". Treći je Ženski odbojkaški klub /ŽOK/ "Jedinstvo". 

Laureat u trci za najboljeg trenera je Sead Ćupina, selektor muške karate reprezentacije BiH. Drugi je trener ŽOK "Jedinstvo" Goran Hadžić, a treći Ivan Velić, šef stručnog štaba KK "Široki TT Kabeli".

Nagrada za fer-plej otišla je u ruke boksera Smajila Šikala. 

Nagradu za razvoj sporta u BiH osvojili su Boris Šatordžija, Saša Pandžić i Dušan Popović. Rukometne sudije i delegat su priskočili u pomoć tuzlanskom "Jedinstvu" koje nije imalo novca za organizaciju meča sa "Katarinom", te su bez naknade otišli u Tuzlu i obavili svoj posao, naveo je žiri.
Navijači FK "Čelik" bili su među prvima koji su priskočili u pomoć i dali krv za povrijeđenog navijača FK "Sarajevo" pa je njima pripala nagrada za sportski gest godine. 

Najperspektivniji sportista je talentovani i trofejni džudista Stefan Majdov, a u ženskoj konkurenciji priznanje je pripalo mladoj plivačici Branki Vranješ.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejnijem sportskom kolektivu u BiH. Najbolji sportista BiH u sportu za invalide je Jovica Radanović, koji je ostvario vrhunske rezultate u kuglanju i golbalu. 

Posebno priznanje za razvoj rafting sporta u BiH posthumno je dodijeljeno Branki Štulić, reprezentativki BiH koja je izgubila život predstavljajući svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Nagrade za one koji su sport utkali u svoj život dodijeljene su četvorici legendarnih sportista i sportskih radnika.
Laureati nagrada za životno djelo su Rastislav Rade Matić, Ivica Osim, Marjan Beneš i Džabir Delalić. Matić i Osim su legende koje su cijeli svoj život posvetile fudbalu i njegovom progresu, smatra žiri.

Marjan Beneš je jedan od najboljih boksera i sportista bivše Jugoslavije, kojeg žiri smatra neprevaziđenim nokauterom i bokserom velikog srca koji je bio istinski ambasador sporta sa svih prostora, što je i dan-danas. 

Džabir Delalić je arbitar koji je cijeli život posvetio rukometu, a u karijeri je dijelio pravdu na 1 468 utakmica čime je dao ogroman doprinos razvoju ovog sporta, ocjena je žirija manifestacije.