sport
0

Nebeski majstori u lovu na prvu pobjedu u Rovinju

Klix.ba
Kada se početkom prošlog desetljeća počela razvijati ideja o Red Bull Air Raceu, ni najveći optimisti nisu mogli računati da će se u malo više od deset godina ovo takmičenje pretvoriti u najatraktivniji motosport današnjice.

Hrvatska publika tako će u Rovinju 12. i 13. aprila biti među odabranima koja će ovu utrku gledati uživo na jednoj od ukupno osam svjetskih destinacija. Ovi veliki dečki koji dolaze doista su specifični sportaši. Svi uglavnom s 40 i više godina na leđima najbolji su piloti svijeta. Predstavljamo vam najveće majstore Red Bull Air Racea, ljude koje je uživo vidjelo više od 50 miliona ljudi širom svijeta. Ovo su najbolji od najboljih, dosadašnji svjetski prvaci ili velika četvorka ovog sporta.

Priča o pilotima Red Bull Air Racea jednostavno ne može početi bez legendarnog Mađara Petera Besenyeia. Ovaj 57-godišnjak iz Budimpešte jedan je od najstarijih pilota Svjetskog prvenstva, ali istinska ikona ovog sporta. Čovjek koji je ostvario pobjedu na prvoj historijskoj utrci još 2003. godine u austrijskom Zeltwegu, kasnije je postao prvi Red Bull Air Race svjetski prvak. Posljednjih nekoliko sezona možda se ne ubraja u glavne favorite, ali bez njega ovo natjecanje ne bi bilo isto. Među pilotima poznat kao ‘Kum’ zbog golemog doprinosa u stvaranju ovog sporta, jedno je od najomiljenijih lica Red Bull Air Racea i pilot s desecima hiljada obožavatelja širom svijeta pa i u Hrvatskoj. Besenyei se hrvatskoj publici predstavio sredinom marta u Rovinju na predstavljanju utrke, druge u kalendaru ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

“Veselim se utrci u Rovinju. Ovo što pruža Hrvatska s malo toga u svijetu može se usporediti. Predivan spoj prirode, mora i plavog neba idealno je okružje za utrku. Poznajem tu zemlju, puno puta sam uživao u njezinim čarima, što kroz jedrenje, što kroz druge ljetne aktivnosti. Prilika je to i za moje Mađare da me bodre 12. i 13. aprila, Hrvatska nije daleko za njih.”

Još jedan od onih koji Rovinj vidi kao svoju veliku priliku je austrijski majstor Hannes Arch. On je otišao i korak dalje u najavi Rovinja: “To je moja domaća utrka, porodica i prijatelji iz Austrije nikada me nisu imali priliku gledati ovako blizu rodnog kraja. Stoga je utrka u Hrvatskoj najvažnija u mojoj karijeri.”

A karijera ovog Austrijanca doista je impozantna. Oduvijek je bio fasciniran planinama, visinama i brzinom. Vozio je akrobatske letove, skakao padobranom te bio jedan od najboljih BASE jumpera prije nego se pridružio Red Bull Air Raceu. A onda je 2008. godine uzeo prvi i jedini naslov prvaka svijeta. Dvije posljednje sezone vodio je velike bitke, ali dalje od drugog mjesta nije mogao.

A čovjek koji mu je pomrsio račune fantastični je Britanac Paul Bonhomme, vjerovatno najveća pilotska zvijezda današnjice. Ovaj 50-godišnjak iz Cambridgea aktualni je svjetski prvak i pilot s dva uzastopna naslova (2009. i 2010.). On je i najtrofejniji pilot ovog takmičenja, od ukupno 50 utrka Red Bull Air Racea koliko ih je voženo, čak 36 puta penjao se na postolje. Omiljen je među kolegama pilotima, a zbog svojih besprijekornih manira nosi nadimak ‘Gospodin’. Ovaj porodični čovjek, nekadašnji pilot komercijalnih letova, svojom je pristupačnošću i odbijanjem statusa zvijezde stekao desetke hiljada navijača širom svijeta. Bonhomme je velike stvari najavio za ovu sezonu. Kao što je Archu odnio dva posljednja naslova prvaka, tako mu je na prvoj utrci sezone u Abu Dhabiju pred nosom odnio i prvo mjesto pa u Hrvatsku stiže s maksimalnih 12 bodova. Je li ovo glavni kandidat za prvu povijesnu pobjedu na hrvatskom nebu? Bonhomme je uvijek umjerenih i odmjerenih izjava.

“Pritisak je bio ogroman i nije bilo nimalo lako vratiti se na najvišu stepenicu postolja”, rekao je Britanac koji u Rovinj ide kao vodeći u ukupnom poretku Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva.

U veliku četvorku ubraja se i jedan Amerikanac. Kirby Chambliss još je jedna legenda ovog sporta, a bio je prvak svijeta 2004. i 2006. godine. U SAD-a dobro poznat kao jedan od najboljih pilota svih vremena, ovaj 55-godišnjak prvi samostalan let imao je već sa 13 godina. Kao dječak uspješno je vozio i motocross, a danas iza kuće u Tucsonu ima vlastiti mini aerodrom, pistu i hangar za svoje sportske avione. Sredinom prošlog desetljeća velike bitke u Red Bull Air Raceu vodio je sa sunarodnjakom Mikeom Mangoldom koji se u međuvremenu umirovio, a jedini je uz spomenutu veliku četvorku osvajao naslove prvaka (2005. i 2007.) Chambliss nije briljirao na prvoj utrci i ostvario je pretposljednje 11. vrijeme. No, ovu legendu ne možete otpisati i ako sve bude u redu pred hrvatskom publikom trebao bi doći do prvih bodova sezone.

No, u ovo veliko društvo svoj dolazak najavio je jedan mladi čovjek. Kanađanin Pete McLeod senzacionalno se probio na pobjedničko postolje u Abu Dhabiju. Ovaj 30-godišnjak iz Ontarija vodio je završni obračun s Bonhommeom, Archom i Australcem Mattom Hallom. Dokopao se trećeg mjesta nakon što je Hall krilom pogodio pilon te time potvrdio da je nadolazeća zvijezda Red Bull Air Racea. Može li ponoviti rezultat s otvaranja sezone doznat ćemo 12 i 13. aprila u Rovinju.

Rovinj je već spreman za spektakularni vikend koji će u njihov grad dovesti hiljade gledatelja, a ulaznice su dostupne u nekoliko kategorija putem stranice www.eventim.hr.