Oštar start
0

KOLUMNA / Ne obra se bostan dok Blatter i Platini ne padnu!

Piše: Bakir Tiro
Ne obra se bostan dok šljive ne popadaše. A, sa šljive k'o da su pali predsjednici FIFA i UEFA, Sepp Blatter i Michel Platini. Nakon što su nas godinama maltretirali, pa suspendovali, pogazili su vlastite riječi. Blatter i Platini popustili pred zahtjevima iz Fudbalskog saveza RS i zapadne Hercegovine pa promjene u "fudbalskom ustavu" ove zemlje bit će samo kozmetičke.

Ispade, suspendovani bez razloga

Ispade, trenutno smo bez razloga fudbalski izolovani od ostatka svijeta. Dakle, "horor priča" mogla se i ranije okončati, bez da nas postide pred cijelom planetom. Ali? Možda i bolje da su. Suspenzija je donijela pozitivne i negativne stvari. No, mogla bi biti samo guranje prljavštine pod tepih, zato što ponašanje FIFA-e i UEFA-e sve više liči na odnos međunarodne zajednice prema BiH.

Po principu toplo-hladno prva "pozitiva" je što ćemo na koncu imati predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. "Frankenštajn" tročlano Predsjedništvo bit će, napokon, ukinuto. Barem neki pomak.

Političko, odnosno nacionalno glasanje u Savezu (usvajanjem amandmana iz FS RS i NS ZHŽ na novi Statut N/FS BiH), htjeli to priznati ili ne iz FIFA-e i UEFA-e, ostaje na snazi. Tročetvrtinskom većinom će se i dalje odlučivati u Izvršnom odboru i Skupštini Saveza, tako da kada se kome digne dlaka na usijanoj glavi moći će blokirati donošenje odluka. Shodno tome, opstrukcionisti neće biti zaustavljeni. Moći će i u budućim vremenima "haračiti" bh. fudbalom. Za tim nisu marili Platini i Blatter.

Nisu mogli, htjeli i znali

Kažu, popustili su "zbog specifičnosti uređenja naše države". Kao da su se specifičnosti pojavile preko noći?! Istina, na popuštanje su ih nagovorili članovi Komiteta za normalizaciju N/FS BiH. Sve u svrhu neophodnog ukidanja suspenzije kako ne bi totalno propali. Velikani bh. fudbala Ivica Osim, Duško Bajević, Faruk Hadžibegić, Sergej Barbarez uspjeli su ono što prethodni čelnici Saveza nisu mogli, htjeli i znali.

Indirektno, to je još jedna od dobrih stvari suspenzije, uzme li se u obzir da su sklonjeni anonimusi i političke marionete iz N/FS BiH. Doduše privremeno, ali...
Iako smo pod suspenzijom u FIFA-i i UEFA-i bh. Savez nikada nije bio cjenjeniji. Sa naše strane pregovaračkog stola sjede oni koji su trebali već dvije decenije sjediti. Nisu, jer nisu mogli doći na red od onih koje je politika slala da rastura fudbalski teren.

Koliko smo im zaista bitni?

Sjednica Skupštine N/FS BiH je 26. maja. Kompromisno pomirene su skoro sve strane. Ima još nezadovoljnih, ali Statut bi trebao biti izglasan, te tako automatski biti ukinuta suspenzija. Međutim, tek tada slijedi istinska borba za ozdravljenje našeg najpopularnijeg sporta.

Ni po koju cijenu ne smije se desiti da se poslije odmrzavanja sankcija u Savez vrate oni koji su bh. fudbal doveli u stanje kliničke smrti. Realno, to se može dogoditi, jer će se izbori vršiti od kantonalnih i područnih, preko entitetskih do državnog Saveza. Sudeći prema obrazu sklonjenih licemjera i njihovoj snazi na lokalnom nivou teško će Osim i njegovi saradnici nastaviti raditi na spašavanju onoga što se spasiti da. Jedina opcija na osnovu koje se to može spriječiti je da Blatter i Platini ostanu pri ranijem stavu da zabrane rad onima iz IO i Predsjedništva N/FS BiH koji su momentalno "van igre". Ako se i u tom slučaju ne predomisle?!

Nakon svega, postavlja se logično pitanje, koliko smo im bitni? Imaju Blatter i Platini prečih stvari od istinskog ozdravljena našeg fudbala. Pogotovo Sepp koji se bori za još jedan mandat u predsjedničkoj fotelji FIFA-e. Platini mu pomaže u kampanji, tražeći od nacionalnih asocijacija UEFA da glas povjere njegovom kompanjonu, Blatteru.

Jesu li im naši obećali da će glasati po njihovoj želji? Bila bi to greška. Jer, očito kod nas ne obra se bostan dok Blatter i Platini ne padnu!