sport
0

NBA liga ostaje bez prvog operativca

FENA
Jedan od najuticajnijih ljudi u američkom sportu, 57-godišnji Russ Granik najavio je da će u ljeto sljedeće godine, po završetku NBA sezone, napustiti funkciju zamjenika komesara najjače košarkaške lige na svijetu.

"Nakon završetka sezone 2005./2006. napuštam funkciju zamjenika komesara. Mislim da odlazim u pravo vrijeme. Ovog smo ljeta sa Sindikatom igrača zaključili novi šestogodišnji kolektivni ugovor, a ugovori s tv kompanijama vrijede još tri sezone. NBA liga nikad u historiji nije bila na jačim temeljima", izjavio je Granik.

Komesar NBA lige David Stern pun je hvale za Granikov rad.

"S Granikom svakodnevno radim već 29 godina i mislim da nikome ne trebam objašnjavati koliki je njegov doprinos ugledu i jačini NBA lige. Više od 20 godina on je prvi operativac lige i jedan je od najzaslužnijih za ekspanziju NBA košarke", istaknuo je Stern.

Russ Granik je po struci pravnik. U NBA ligi je već 30 godina, a na dužnosti zamjenika komesara nalazi se od 1990. Bio je ključna osoba u svim važnijim poslovima. Smatra ga se najzaslužnijim što je NBA liga sklopila bogate ugovore s tv kompanijama o pravu prijenosa utakmica. Također, bio je glavni pregovarač NBA lige sa Sindikatom igrača prilikom sklapanja posljednja četiri kolektivna ugovora. Zahvaljujući njemu NBA liga nikad nije doživjela "lockout", odnosno prekid aktivnosti zbog štrajka igrača.

Iako napušta mjesto zamjenika komesara, Granik će i dalje ostati vezan uz NBA ligu. Bit će njen glavni predstavnik pri Košarkaškom savezu SAD-a. Također, zadržat će mjesto predsjednika Upravnog odbora košarkaške Kuće slavnih.