sport
632

Nastavlja briljirati: Bronza na SP za karatistu Anesa Čongu

Klix.ba
Anes Čongo iz KK Champion na Svjetskom prvenstvu do 21 godine u kategoriji do 84 kg osvojio je bronzanu medalju.

Čongo je nastavio niz odličnih rezultata, a sa Svjetskog prvenstva u Džakarti vraća se sa bronzanom medaljom. Kao i uvijek do sada, pružio je najviše kada je bilo najpotrebnije.

Prošlogodišnji juniorski prvak Evrope, ovogodišnji bronzani sa Evropskog prvenstva do 21 godine, a sada i bronzani na Svjetskom prvenstvu do 21 godine, što je samo dio njegovih uspjeha, do bronzane medalje na SP imao je pet mečeva.

Najprije je pobijedio reprezentativca Kine Wua Chun-Weia rezultatom 3-1, a u narednom kolu susreo se i sa prvim favoritom SP, reprezentativcem Turske Aktasom Ugurom od kojeg je izgubio 4-2. Kako se Ugur plasirao u finale, Anes je dobio priliku raditi repasažne mečeve.

U 1. kolu repasaža Čongo je pobijedio reprezentativca Čilea rezultatom 7-0, a u narednom je radio protiv Bjelorusa Isakaua Antona. Reprezentativca Bjelorusije je pobijedio rezultatom 2-0.

U meču za treće mjesto radio je protiv Alžirca Anisa Samyja Brahimija, a njega je pobijedio rezultatom 1-0.

"Prije 10-tak dana smo putem medija apelovali kako je neizvjesno da li će Anes, Ena i Eldin otputovati na Svjetsko prvenstvo. Tada smo napominjali da njegovi rezultati argumentiraju zašto bi trebao ići, a evo sada i potvrdili sve izrečeno. Ovaj rezultat za Karate klub Champion je naročito vrijedan, jer u do sada izuzetno bogatoj historiji, nakon evropske medalje od kadeta do seniora, balkanske od pionira do seniora, ova medalja je i prva sa Svjetskog prvenstva, a ako Bog da, neće biti posljednja. Zahvaljujemo se svim donatorima i sponzorima koji su se odazvali i omogućili Anesu da osvoji medalju na SP u Džakarti", izjavio je Mensur Agović iz KK Champion.