sport
0

Naslov u Super Bowlu love New England i NY Giantsi

Totalsport
Tom Brady i Deion Branch slave pobjedu (Foto: AFP)
Tom Brady i Deion Branch slave pobjedu (Foto: AFP)
U velikom Super Bowlu će ove godine igrati New England i New York Giantsi, što je repriza velikog finala iz 2008. godine. Od tada niti jedna od ove dvije ekipe nije niti igrala veliki finale.

Prije četiri godine su u završni meč igrači New Englanda ušli kao veliki papirnati favoriti, no Giantsi su na kraju slavili 17-14. Te su godine igrači New Englanda predvođeni i današnjim im "quarterbackom" Tomom Bradyjem, u veliki finale ušli s omjerom 18-0, no jedina utakmica koju su izgubili je bila finalna.

Vidjet ćemo kakav će scenarij biti u meču koji je na rasporedu 5. februara s mjestom radnje u Indianapolisu (Lucas Oil stadion). Samo recimo da je New Englandu ovo sedmo nastupanje u Super Bowlu (tri puta su osvajali pehar, tri puta gubili finale), dok Giantsi igraju peti Super Bowl, prije čega su tri puta slavili, a samo jedno izgubili.

Oba konferencijska ovogodišnja finala su bila krajnje dramatična. New England je na svom terenu pobijedio Baltimore 23-20, dok su Giantsi nakon produžetka slavili kod San Francisca 20-17.

Tom Brady, "quarterback" New Englanda, imao je u nedjelju vrlo loš dan, pa tako nije asistirao za niti jedno polaganje. No, kada već nije mogao dodati, sam je realizirao "touchdown" jedanaest i po minuta prije kraja. Na kraju se ispostavilo da su to bili posljednji poeni na utakmici čime je New England okrenuo 16-20 u konačnih 23-20.

"Kada već ja nisam ništa mogao, dobro da nam je odbrana napravila pravi posao", rekao je Brady.

Pet i pol minuta prije kraja osnovnog dijela David Ackers je postigao kazneni udarac za San Francisco za izjednačenje na 17-17 protiv Giantsa iz New Yorka. Domaći navijači su tako nastavili vjerovati da najugodnije iznenađenje sezone može u produžetku dotući Giantse i ugledati veliki finale prvi put nakon 1994. godine. Inače, San Francisco kroz historiju ima uvjerljivo najbolju "realizaciju" finalnih mečeva. Super Bowl su igrali pet puta i svih su pet puta pobijedili.

Ipak, finale neće igrati, a za to je krivac Lawrence Tynes koji je postigao kazneni udarac s 31 jarda udaljenosti za 20-17 Giantsa.

NFL doigravanje, konferencijska finala:

New England - Baltimore 23-20 San Francisco - NY Giants 17-20 (produžetak)