Himalaji
0

Naši alpinisti bi prema vrhu trebali krenuti 30. septembra

FENA
Cho Oyu
Cho Oyu
U baznom kampu na 5.500 metara nadmorske visine na Himalajima u petak je osvanuo sunčan dan, a još sunčaniji dan bio je danas u podnožju ove planine, kazao je Dragan Jaćimović, vođa međunarodne ekspedicije.

Četrnaest planinara iz bivše Jugoslavije, među njima i dva planinara iz Bosne i Hercegovine, krenuli su 23. augusta u pohod na vrh Cho Oyu (8.201 m) na Himalajima.

Nakon što su završili aklimatizaciju trebali su krenuti prema vrhu, međutim vrijeme se pogoršalo i pale su velike količine novog snijega koji uzrokuje veći broj lavina te su planinari još uvijek u početnom baznom logoru ABC gdje čekaju povoljnije vremenske uvjete.

Kako je kazao Jaćimović potrebno je najmanje tri sunčana dana da bi se snijeg stabilizirao, a uspon bio siguran, ali i da bi se moglo fiksirati uže na visinama iznad 7.000 metara nadmorske visine.

Vjetar polako odnosi naslage snijega s planine, a dvije lavine su se otkačile desno od Rock banda na 7.500 m, što i nije tako loše.

"Prema vremenskim prognozama koje imam vjetar poslije 27. septembra trebao bi imati silaznu putanju. Tog dana će imati maksimum od 70 km/h, a poslije kreće da opada. Prema tim prognozama 30. septembar bi trebao biti dobar dan za vrh. Ali još je rano da se priča o tome", naglasio je Jaćumović, kazavši da je period čekanja u bazi najgori dio ekspedicije.

Međutim, čim je sunce sinulo i počela priča o potencijalnom danu za vrh atmosfera u ekipi se popravila, jer svi prihvataju činjenicu da planina diktira tempo uspona.

"Kako stoje stvari, imat ćemo najbrojniju ekipu za vrh jer su se ostali timovi nešto osuli zbog umora ili bolesti", kaže vođa.

Jaćimović je na kraju zahvalio podršci koju je ova ekspedicija dobila i od članova obitelji, ali i šire javnosti.