sport
3

Naš najbolji bokser nespreman: Damir Beljo otkazao meč za WBO titulu protiv Oleksandra Usika

Piše: E. B.
Damir Beljo (Foto: Klix.ba)
Damir Beljo (Foto: Klix.ba)
Damir Beljo je zbog nespremnosti otkazao meč za WBO prvaka u kruzzer kategoriji protiv šampiona Oleksandra Uskya, koji se trebao održati u kalifornijskom Inglewoodu 17. decembra.

"Došao sam do svog cilja ali... Meč večeri u Americi za naslov prvaka svijeta u WBO verziji, prijenos na HBO, Bernard Hopkins mi boksa uvodni meč i sva krema svijeta boksa je tu, čitav svijet gleda... Sa ovim potpisom na koji se samo ja čekam, riješio bih sebi tj. svojoj obitelji egzistenciju te ne bi bilo više potcjenjivanja od strane institucija i ljudi koji se samo uslikaju sa mnom da bi sebe promovirali. I sad šta da uradim?

Prije šet dana sam bacio štake nakon udesa koji sam imao prije mjesec i 20 dana, ležao sam mjesec dana i ispao iz forme, a vremena nemam da se spremim kako dolikuje za meč za svjetski pojas. E sad, da sam čovjek od interesa ušao bih u taj meč jer nemam šta da izgubim osim batina koje su sastavni dio mog života i na to i ne mislim. Ono što mene kopka je činjenica da idem u rat bez municije, samo sa srcem, ali ni WBO ne zaslužuje da ja dođem na meč za prvaka svijeta nespreman.

Posljedice saobraćajne nesreće su i dalje vidljive
Posljedice saobraćajne nesreće su i dalje vidljive

Zamislite, dođe 4. ili 5. runda, a ja jedva dišem, to bi me ubilo. Da sam spreman i da me nokautira ne bi mi bilo krivo, a ovako...

Razgovarao sam sa svojim timom, prvenstveno sa Daliborom Banom, Ivanom Dijakovićem i trenerom Miletićem, kao i sa svojom porodicom, jer ovo radim naravno i radi njih. Svi su za to da sad otkažem.

Zamislite, dobijam priliku, ogroman novac je u igri i ja kazem 'ne'. I definitivno je sad 'ne' jer boks ne zaslužuje mene u ovom stanju, da boksam za svjetski naslov u jednoj od najprestižnijih verzija na svijetu. Ne, jer iskreno ne znam kako bih živio s tom činjenicom da izgubim zbog nespremnosti.

Eto, moji zemljaci, rekoh ja 'ne', ali nije 'ne' za kraj, jer ja sam među izazivačima i čim se oporavim vraćam se krvavim treninzima i nadam se da ću brzo u sljedećoj godini opet dobiti priliku. Naravno, sad ću morati pobijediti jedan ili dva jaka meča i tad se nadam da ću dobit priliku spreman i tad sam spremam život ostaviti u ringu za ponos i pobjedu!

Da dočeka moj narod da se vijori zastava Bosne i Hercegovine, zastava Hrvata iz Bosne i Hercegovine te Ramska zastava jer je moj otac iz Rame, u borbi za svjetski naslov. Nadam se da me razumijete i da niste razočarani.

Ponavljam, toliko sam u boksu, toliko mečeva u olimpijskom boksu pa u profesionalnom, toliko sparinga i 12 godina batina, nije me njih strah, one su mi kao 'dobar dan', isto mi je ili me pomazio ili udario, ali nešto jače u meni mi ne da, nešto što me uz vjeru u Svevišnjeg dovelo do ovdje.

Prvi sam u povijesti svoje zemlje uzeo evropsko zlato te ga još uspio dva puta odbraniti, nadam se da ću biti i prvi koji će boksati za svjetski naslov, ali ne i posljednji. I nadam se i vjerujem da će poslije mene ako Bog da doći i bolji koji će također uspjeti! Hvala vam i Bog vas sve blagoslovio!", poručio je Beljo na Facebooku.