sport
26

Nakon velikog uspjeha: Aleksandra Samardžić i Branislav Crnogorac doputovali u Sarajevo

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Nakon velikog uspjeha i osvojene srebrene medalje na 2. olimpijskim igrama za mlade u Kini, mlada bosanskohercegovačka džudistkinja Aleksandra Samardžić i njen trener Branislav Crnogorac doputovali su jutros u Sarajevo.

Samardžić je po dolasku izjavila da je ovo bilo najveće takmičenje na kojem je nastupila i ubjedljivo najveći rezultat koji je ostvarila, te da se osjeća fantastično.

"Na takmičenje sam otišla s ciljem da pružim svoj maksimum i osvojim medalju, ali ovaj put sam nastupila u kategoriji iznad one u kojoj inače nastupam i dobila sam teže protivnice, a u finalu sam se borila s djevojkom koja već ima dvije svjetske medalje i, iako dala sam sve od sebe, jedna kazna je presudila", rekla je Samardžić i dodala da je prezadovoljna ovim uspjehom.

Istakla je da je ove sezone pred njom svjetsko i evropsko juniorsko prvenstvo, te evropsko prvenstvo do 23 godine, nakon kojeg počinje pripreme za narednu sezonu.

Trener Branislav Crnogorac rekao je da je očekivao da nakon generacije u kojoj su bili Mekić, Mrdić, Subotić i braća Lukač nastupi pauza u međunarodnim rezultatima, ali ponovo se pojavila briljantna generacija u kojoj su Aleksandra Samardžić, Larisa Cerić i Petar Zadro.

"Oni nastupaju na međunarodnoj sceni bez respekta i ostvaruju izuzetne rezultate i ponosan sam da sam jedan od kreatora svih tih rezultata", rekao je Crnogorac.

Aleksandra Samardžić je do finalne borbe došla pobjedama nad predstavnicama Španije (Sarom Rodrigez) i Francuske (Duchene Morgane).

U finalnoj borbi, koja je bila izjednačena, Samardžić je poražena od Barbare Matić iz Hrvatske.

Zbog pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, na 2. olimpijskim igrama za mlade nastupila je u težoj kategoriji -78 kg, a inače je njena kategorija do 70 kg.