sport
27

Nakon Marije Šarapove na meldonium pozitivna i švedska atletičarka Abeba Aregawi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je prošlog mjeseca dobila privremenu zabranu B, uzorak švedske atletičarke Abeba Aregawi pokazao se pozitivnim na meldonium, zabranjeni suplement zbog kojeg je suspendovana i ruska teniserka Marija Šarapova, javlja Anadolu Agency.

Međunarodni atletski savez (IAAF) je prošlog mjeseca otkrio nedozvoljena doping sredstva u A uzorku švedske atletičarke i aktuelne svjetske prvakinje na 1.500 metara, zbog čega je dobila privremenu zabranu.

U saopćenju Atletskog saveza Švedske ističe se da je B uzorak Aregawi pokazao prisustvo meldoniuma, zabranjenog suplementa zbog kojeg je suspendirana i ruska teniserka Marija Šarapova.Švedska atletičarka etiopskog porijekla Aregawi se oglasila putem saopćenja u kojem je istakla da je sporno sredstvo uzimala kao dodatak ishrani.

"Ovo sredstvo mi je preporučio moj doktor u Etiopiji i smatrala sam ga vitaminskim dodatkom. Trebalo je da to ne koristim prije nego što provjerim da li je zabranjeno ili dozvoljeno", pojasnila je Aregawi.

Navela je da je u stalnom kontaktu sa IAAF-om te se izvinila Atletskom savezu Švedske, menadžerima, trenerima i svima koji je podržavaju. Abeba Aregawi Gebretsadik je etiopljanska sportistkinja koja nastupa za Švedsku. Trenutna je svjetska šampionka na 1.500 metara.