sport
0

Najveći problem organizatora OI 2008 je zagađenost zraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Do početka Olimpijskih igara u Pekingu ostalo je nešto više od 15 mjeseci, a Međunarodni olimpijski komitet i dalje smatra da je najveći problem veliko zagađenje zraka u kineskom glavnom gradu.

"Organizatori u Pekingu već su poduzeli određene korake, a u planu je još niz drugih mjera kako bi se poboljšala kvaliteta zraka. Nadajmo se da će sljedeće godine sportaši imati optimalne uvjete za natjecanje. Ovo nije prvi puta da se susrećemo s problemom zagađenja zraka u gradovima domaćinima olimpijskih igara. Takav slučaj imali smo 1984. i 1988., i tada su ljudi iz Los Angelesa i Seoula uspješno riješili problem. Vjerujem da će to uspjeti napraviti i Peking", izjavio je dužnosnik MOK-a Hein Verbruggen.

Organizatori Igara razradili su plan kako otjerati kišu za vrijeme održavanja natjecanja. Voditelj Ureda za dugoročne vremenske prognoze Zhang Qiang najavio da će uz pomoć aviona i raketa tjerati kišne oblake daleko od Pekinga. Tom tehnikom osiguralo bi se da u krugu od 90 kilometara od glavnog grada Kine ne bude oborina. Sistem za "tjeranje kiše" trebao bi biti testiran u augustu ove godine.

Ako marljivim Kinezima ta ideja propadne, imat će dosta problema. Naime, dugogodišnje vremenske statistike pokazuju da tokom augusta u Pekingu kiša u prosjeku pada svaki treći dan.