Mirror
0

Najveći prevaranti u svijetu sporta

Totalsport
Santhi Soundarajan
Santhi Soundarajan
Nedostatak ženstvenosti u vanjštini Caster Semenye pobudio je sumnje je li riječ uistinu o djevojci ili je svijet sporta pretrpio još jednu prevaru.

Dotična 18-godišnja južnoafrička trkačica na superioran je način okončala utrku na 800 metara u sklopu Svjetskog prvenstva koje se nedavno održavalo u Berlinu. Istrčala je iz apsolutne anonimnosti i s gotovo dvije i pol sekunde prednosti pred Janeth Jepkosgei iz Kenije došla do svjetskog zlata.

Njeni mišići, ali i boja njenog glasa izazvali su sumnju kod mnogih kada je u pitanju njen spol, pa će tek objavljene pretrage donijeti tačan odgovor na pitanje je li zlato stavljeno oko pravog vrata.

U međuvremenu se engleski Mirror potrudio napraviti popis onih koji su pokušali prevariti svijet sporta.

  • U istoj disciplini poput Caster prije tri godine Santhi Soundarajan je osvojio/la srebrnu medalju na Azijskim igrama održanima u Dohi. Pala je na testu koji je trebao dokazati da je žena, što ju je dovelo do pokušaja samoubistva.

  • Godine 2005. sud u Zimbabveu na četiri je godine kazne osudio 18-godišnjeg atletičara Samukelisa Sitholea zbog takmičenja u konkurenciji žena. Spuštene hlače dokazale su njegovu muškost. Osvojio je sedam zlatnih medalja u konkurenciji atletičarki. Tvrdio je da je hermafrodit, no šest svjedoka, od čega dva ljekara, dokazala su suprotno.

  • Stanisława Walasiewicz (kasnije Stella Walsh) osvojila je zlato za Poljsku u elitnoj sprinterskoj disciplini na Olimpijskim igrama 1932. godine u Los Angelesu, da bi četiri godine kasnije u Berlinu dotrčala do srebra. U domovini je stekla veliku popularnost te je bila proglašena i sportistkinjom godine (1930., 1932., 1934.). Srušila je više od 51 nacionalnih, 18 svjetskih i osam evropskih rekorda i sigurno bi u historiju utrčala kao jedna od najuspješnijih sportistkinja svih vremena da je nije obilježio događaj iz 1980. Bila je slučajan prolaznik tokom krađe u Clevelandu, gdje je upucana. Autopsija je otkrila da posjeduje muške genitalije.

  • Mianna Bagger kvalifikovala se na Ladies European Tour 2004. godine, postavši tako prva transseksualka kojoj je to dozvoljeno. Jasna pravila kazivala su da na turniru smiju nastupati samo djevojke koje su se takve i rodile, no odluka je promijenjena nakon intervencije Međunarodnog olimpijskog odbora.

  • Amerikanac Richard Raskind bio je solidan teniser, 1972. godine igrao je finale državnog prvenstva za igrače iznad 35 godina starosti. Kasnije, kao Renee Richards, bio je 20. na svijetu u poretku najboljih teniserki. Prvotno joj je odbijen nastup na turnirima, pa je svoje pravo tražila sudskim putem, što je i ishodovala.

  • Njemačka skakačica motkom Yvonne Buschbaum 1999. godine bila je svjetska juniorska prvakinja, a godinu potom osvojila je šesto mjesto na Olimpijskim igrama u Sydneyju. Također, osvojila je i bronzu na Evropskom prvenstvu 2002., što ju je činilo drugom najboljom motkašicom svih vremena. Potom su stvari krenule nekim drugim tokom. Prije dvije godine povukla se i započela postupak za promjenu spola. Ujedno je počela zahtijevati da je se oslovljava sa Balian.

  • Malo je nedostajalo da kanadska biciklistica Kristen Worley nastupi na Olimpijskim igrama u Pekingu. Imala bi tada 40 godina, no s promjenom spola krenula je četiri godine ranije, jer je rođena kao muškarac. Godine uzimanja hormona i naporni treninzi uvjerili su ju da će se naći na startu 3.000 metara duge utrke, sve dok Kanadski olimpijski savez nije donio presudu prema kojoj joj je zabranio odlazak u Kinu. Postignuta vremena koja je postavila nisu ostvarena u pravilnim uvjetima, poručili su tom prilikom.

  • Ewa Klobukowska bila je prva olimpijka koja je pala na testu dokazivanja spola. Godine 1967. otkriveno je da ima jedan hromosom previše. Tri godine prije toga na Igrama u Tokiju osvojila je zlato na 4x100 metara i bronzu na “stotki”. Također, u Pragu je postavila svjetski rekord na sto metara koji je tada iznosio 11.1 sekundu. Bila je evropska prvakinja na sto i 4x100 metara, te srebrna na 200 metara.

  • Pod prijetnjom nacista za vrijeme berlinskih Igara 1936. godine svjetski rekorder u skoku u vis Hermann Ratjen morao se pretvarati da je žena. Željeli su organizatori da Njemačka uzme što je više moguće zlatnih medalja u odnosu na prethodne Igre, također, više i od dominantnih Amerikanaca. Ratjen, koji je predstavljen kao Dora, propustio im je ispuniti želju - bio je četvrti.

Ipak, osvojio je Evropsko prvenstvo u Beču 1938. postavivši pritom i svjetski rekord, nakon čega je i otkriveno da je riječ o muškarcu. Na putu kući Ratjen je nosio suknju ispod koje se nazirao dokaz njegove muškosti, što su primijetile dvije žene, a potvrdu je kasnije dao i ljekar. Dotični nikada više nije nastupao, a 1957. godine otkrio je kako se pretvarao da je žena “zbog njemačke slave i časti”. Dodao je da je tri godine živio djevojačkim životom, što mu je bilo dosadno.