sport
89

Najveći praznik biciklizma: Učestvujte na 8. Giro di Sarajevu

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine će po osmi put biti svjedoci najmasovnijeg okupljanja biciklista. Giro di Sarajevo, tradicionalna biciklistička vožnja će se održati u nedjelju 6. septembra.

Organizatori kažu da prije osam godina nisu bili sigurni hoće li njihova ideja o vožnji glavnim ulicama kako bi skrenuli pažnju vlastima na probleme biciklista u gradu uopšte uspjeti, ali da su uz pomoć upravo biciklista koji se redovno odazivaju jer znaju da pripadaju tim istim ulicama, sve veći, jači i bolji.Veći u brojnosti, jači u širenju svijesti i bolji za sve krajnje korisnike – bicikliste.

"Mi smo ove godine već oborili jedan rekord, a to je onaj po prijavama na Facebook eventu – za manje od 24 sata imali smo već preko 500 prijavljenih učesnika. Znajući to, i sjećajući se prošle godine kada smo po vrlo lošem i hladnom vremenu imali preko 2000 učesnika, mislimo da bi ove godine mogli i preći tu cifru. Mi smo naravno u potpunosti spremni, naši koordinatori rade svoj posao odlično i desetak dana ranije mi već imamo cijeli događaj spreman. Samo čekamo nedjelju, 6. septembar", rekao je za Klix.ba Nisad Selimović, predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo.

Slogan “Hoćemo staze – svoje staze” je originalni motiv Gira i biciklisti Sarajeva koji je Sarajevu i donio staze, ali kako kažu iz Gira, ne zbog slogana 'per se', nego zato što su svi biciklisti pod tim sloganom složno tražili da im se staze izgrade.

Iako je glavni grad BiH dobio staze, slogan ipak neće u penziju.

"Tek smo dobili dio staza i mi smo radosni što su se staze počele graditi, ali nikada ih nećemo hvaliti samo zato što su tu, bilo kakve. To je naš novac, građana Sarajeva i Kantona Sarajevo, mi svi punimo budžete i novcem iz budžeta se grade te staze. Zašto onda ne bi zahtijevali vrhunsko za naš novac? Na kraju krajeva, investitori, odnosno političari, se voze automobilima a ne stazama i možda je vrijeme da shvate da trebaju slušati savjete od onih koji ih koriste, bili oni verbalizirani kroz Giro ili neki drugi način, nebitno", objašnjava Selimović.

Nisad Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nisad Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Napominje da će se Giro nastaviti boriti sa prava biciklista, bilo kroz biciklističke projekte, sport, lobiranja ili pak direktne infrastrukturne projekte. U korist naše borbe, odnosno borbe svih biciklista Sarajeva, pokrenuli su i potpuno novi format sportskog takmičenja pod nazivom Giro Drag Race.

"Ta trka ubrzanja na biciklima je bila potpuni hit i vjerujemo da će postati tradicionalno. Kroz naš klub prolaze generacije talentovanih i perspektivnih vozača koji promovišu biciklizam u cijeloj državi i van nje, prvaci i viceprvaci BiH i reprezentativci BiH. Na događaju koji organizujemo za najmlađe, Giro Bambino, učimo djecu kako voziti bicikl i učestvovati u saobraćaju. Preko naših promotivnih kanala, internet stranice i posebno Facebook fan pagea, svakodnevno pomažemo biciklistima u rješavanju njihovih problema. Tu se, nažalost, obično radi o krađama bicikala, ali eto barem širimo vijesti da bi se došlo do tog ukradenog bicikla. I na kraju, borimo se i na jedan vrlo konkretan način, a to je kroz infrastrukturne projekte biciklističkih parkinga koje naši članovi i inžinjeri Damir Margeta i Amina Sokolović volonterski projektuju a koje onda realizuju nadležne općine s kojima ostvarujemo saradnju", kazao je Nisad Selimović.

Naglasio je da ovako grandiozan događaj koji se dešava u svi općinama uže jezgre Sarajeva istovremeno, ne bi bio moguć bez pomoći prijatelja Udruženja iz Coca-Cole, Novo Nordiska, Ciklo Centra i Menproma, te Ministarstva kulture i sporta KS.

"Uz njih, kao i ostale partnere udruženja, ovaj Giro će biti najveći praznik biciklizma koji Sarajevo ima u toku jedne godine. Naravno, posebno smo ponosni na one prijatelje koji su od te 2008. s nama, među kojima je i vaš portal", zaključio je predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović.

Inžinjer saobraćaja i član Gira Damir Margeta nam je rekao da su ove godine kao i prethodnih, nastavili inicijativu na izgradnju namjenskih parkirališta za bicikle u centralnoj gradskoj zoni.

"Svojim radom nastojimo implementirati male, ali značajne i konkretne projekte biciklističke infrastrukture u gradu i time ohrabriti bicikliste da više koriste bicikl kao prijevozno sredstvo u svojim putovanjima. Prijedloge za izgradnji parkirališta smo predali centralnim sarajevskim općinama gdje smatramo da su trenutno i najpotrebnija, ali ih je istovremeno, zbog prostornih ograničenja u gradskom centru i najizazovnije projektovati. Trenutno smo uspjeli konkretizirati saradnju sa Općinom Centar koja je prihvatila naš prijedlog idjenog rješenja i odlučila investirati izgradnju biciklističkog parkirališta u ulici Čemaluša, nedaleko od glavne sarajevske pješačke zone, ulice Ferhadija", kazao je Margeta.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Izrazio je nadu da će parkiralište ubrzo biti dovršeno i da će gradski biciklisti koristiti ovu lokaciju za odlaganje bicikla prilikom dolaska do centra grada.

"Samo idejno rješenje parkirališta u Čemaluši će, u odnosu na ona koja smo predložili kod BBI centra i Katedrale, donijeti i nekoliko sitnih noviteta i poboljšanja za koje se nadamo da će naći primjenu u budućoj izgradnji sličnih biciklističkih parkirališta", kazao je Damir Margeta.

Tehnički podaci za 8. Giro di Sarajevo

Start: OŠ Skender Kulenović Dobrinja – registracija SAMO na licu mjesta (nema online), od 15.00 do 16.45. Start tačno u 17 sati. Muzika uživo uz DJ-a, svi učesnici dobijaju bocu Olimpije, bedž Giro di Sarajevo i startni broj s kojim učestuvju u izvlačenju i dodjeli poklona na cilju

Ruta: Ista kao i prethodnih godina – Dobrinja – Nedžarići – Vijećnica – Marijin Dvor – Vilsonovo šetalište

Cilj: Kraj vožnje planiran oko 18.15 sati. Na cilju zabava uz muziku uživo i DJ-a, Coca-Colu, info štandove Ciklo Centra i Novo Nordiska, te veliki roštilj Menproma

Pokloni: Bicikli i kacige uglednog svjetskog brenda, poklon Coca-Cole; Kacige i poklon paketi Ciklo Centra, Poklon paketi Lifestyle Cluba;