sport
0

Najveći golf teren na svijetu uskoro u Australiji

Sarajevo-x.com
Australska vlada je u srijedu objavila kako namjerava finansijski podržati projekat izgradnje najdužeg golf terena na svijetu koji će se protezati na 1.200 km pustinje na jugu kontinenta.

Najduži golf teren na svijetu protezat će se duž autoputa Eyre koji povezuje zapadnu i južnu Australiju, a 18 rupa bit će raspoređeno u gradovima uz autoput kao i na udaljenoj životinjskoj farmi. Ovaj autoput prolazi kroz jedno od najpoznatijih i najvećih neplodnih prostranstava na svijetu poznato kao Nullarbor Plain, koje se prostire na nevjerovatnih 270.000 kvadratnih km.

"Ideja o izgradnji golf terena osmišljena je s ciljem promocije turizma u zabačenim dijelovima Australije i ohrabrivanja onih koji voze kroz Nullarbor Plain da posjete lokalne gradiće", izjavio je Alf Caputo iz Eyre Highway Operators Association, u intervjuu za Associated Press.

"Četiri rupe su već u funkciji, a nadam se da će svih 18 rupa biti završeno do sredine 2008. godine. Ukupni troškovi procijenjeni su na 800.000 australskih dolara (680.000 američkih dolara)", dodao je Caputo.

Australski ministar turizma Fran Bailey u srijedu je saopćio kako vlada namjerava u ovaj projekat uložiti 331.000 australskih dolara (280.000 američkih dolara) za promociju golf terena i nabavku znakova i ostale opreme za lokacije svih 18 rupa.