Borilački sportovi
722

Najpoznatiji citati Muhammada Alija: Pati sada da bi ostatak života bio šampion

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vjerovatno će svi odati priznanje Muhammedu Aliju kao jednom od najvećih boksera u historiji ovog sporta. No, Ali je u javnosti bio prisutan i kao antiratni aktivista, čovjek koji je nastojao pomoći drugima...

Kada je 1960-ih regrutovan, zvaničnici vojske SAD su rekli da je njegov koeficijent inteligencije ispod prosjeka, na šta je Ali, koji je već tada nastojao izbjeći vojsku, rekao:

"Nikada nisam ni tvrdio da sam najpametniji već da sam najveći".

Iako je bio vjerovatno najbolji bokser ikada i jedan od najboljih sportista, Ali nije volio treninge.

"Mrzio sam svaku minutu treninga. Ali sam znao sebi reći: 'Pati sada da bi ostatak života proveo kao šampion'".

Alijev stil mnogi su opisivali rečenicom "Leti kao leptir udaraj kao pčela", a on je vjerovao da je mašta ključna: "Čovjek bez mašte jednostavno nema krila".

"Ako me moj um može uvjeriti u nešto i srce povjerovati u to, onda ću to uspjeti i ostvariti", govorio je Ali.

Bio je poznat i kao neko ko se rado odazivao kada se radilo o različitim humanitarnim projektima: "Služenje drugima je kao plaćanje rente za vaše mjesto na Zemlji".

Na početku karijere i u mladosti Ali je itekako bio kontroverzan, ali je vremenom mnoge stavove promijenio. "Čovjek koji na svijet u 50. godini gleda jednako kao i u svojoj 20. godini sigurno je protraćio 30 godina života".

Šampion je rijetko gubio i toga je bio svjestan. "Trebali bi moju sliku prodavati kao poštansku markicu. To je jedini način da me neko udari u facu".

"Teško je biti ponižen kada si velik kao što sam ja", govorio je Ali.

U jednom motivacijskom govoru rekao je: "Živite svaki dan kao da vam je posljednji. Jednog dana ćete sigurno biti upravu".