sport
40

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović četvrta u Turskoj

Klix.ba
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, članica Kluba "Puls" i profesionalnog tima Salcano, nastupila je na UCI C2 utrci pod nazivom Yalova MTB cup u blizini Istanbula.
Lejla je osvojila 4. mjesto i novih 12 UCI bodova, uprkos defektu sa gumom koji je imala u prvom krugu.

"Utrka je krenula po planu, i nakon prve teške dionice Lejla je bila vodeća. Međutim na spustu je imala defekt sa gumom, tako da je morala pješačiti tri kilometra do prve tehničke zone gdje smo popravili bicikl. Pala je na deveto mjesto nakon defekta i onda smo krenuli pun gas. Tokom četiri kruga je izborila peto mjesto i u zadnjem krugu je nadoknadila zaostatak od 2,5 minute za izvrsno četvrto mjesto na današnjoj utrci", rekao je trener Amar Njemčević

Novih 12 UCI bodova je korak bliže prema cilju ulaska u 100 najboljih biciklistkinja svijeta. Trenutno traje izborni period za Olimpijske igre u Rio tako da je svaki bod izuzetno vrijedan i teško ostvariv, uprkos tome Njemčević je siguran da Tanović može ući u 100 najboljih.

"Ne možemo skroz biti zadovoljni utrkom u Turskoj jer smo ciljali na podiji i prvo mjesto. Izvukli smo maksimum iz situacije i Lejla je pokazala da se može vratiti u utrku nakon lošeg starta, tako da je ovo veoma bitnih 12 bodova kako za Lejlu tako i za Salcano koji su izrazili veliko zadovoljstvo i dosadašnjim dijelom sezone", rekao je Njemčević.