Magic Johnson slavi 53. rođendan
21

Nacionalni i sportski heroj posvetio život borbi protiv AIDS-a

Klix.ba
Magic Johnson (Foto: AFP)
Magic Johnson (Foto: AFP)
Kada je prije 21 godinu na konferenciji za novinare objavio da je zaražen HIV-om, novine su pisale da se magija izgubila i da je Magic Johnson izgledao kao mrtvac dok je novinarima odgovarao na pitanja o svojoj bolesti.

Međutim, najbolji organizator igre svih vremena nije se predao. Pobijedio je sve loše prognoze koje su mu davali i danas slavi svoj 53. rođendan. Ova je konferencija 2004. godine u izboru ESPN-a izabrana za jedan od sedam najvećih trenutaka u posljednjih 25 godina.

U svojim javnim istupima često naglašava razliku između HIV-a i AIDS-a. Postao je poznati govornik o AIDS-u te je osnovao i fondaciju Magic Johnson Foundation za borbu protiv ove bolesti. Nakon što je rekao da će život posvetiti borbi protiv AIDS-a, u mnogim medijima proglašavan je nacionalnim herojem, a američki predsjednik George H. W. Bush je izjavio: "Magic je za mene heroj i heroj za sve one koji vole sport".

Nadimak je dobio tokom igranja za srednju školu Lansing Everett, kada je u jednoj utakmici postigao triple-double: 36 poena, 18 skokova i 16 asistencija. Sportski novinar Fred Stabley Jr. je nakon završetka utakmice nadimak objavio u svojoj kolumni u novinama Lansing State Journal. Samo dva mjeseca kasnije, cijela država znala je za "Magičnog Earvina".

Magic je 1979. godine bio prvi izbor na draftu te je do 1991. godine nosio dres Lakersa. Pet puta je bio NBA prvak (1980., 1982., 1985., 1987. i 1988.), 12 puta je nastupao na All Stars utakmicama, tri puta je bio proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige te isto toliko puta za najkorisnijeg igrača NBA finala.

Tokom NBA karijere odigrao je 905 utakmica, postigao 17.707 poena, 6.659 skokova i 10.141 asistenciju, što u prosjeku iznosi 19,5 poena, 7,2 skoka i 11,2 asistencije po utakmici. Dijeli rekord doigravanja u asistencijama na jednoj utakmici (24), drži rekord finala u asistencijama (21) i najbolji je asistent u historiji doigravanja (2.346). Drži rekord u asistencijama na jednoj All-Star utakmici (22) i najbolji je asistent All-Stara s ukupnih 127 asistencija.

Magic je košarci donio novi stil igre nazvan "Showtime" - igra s brzim kontranapadima, atraktivnim dodavanjima i mnoštvom poena. Bio je izuzetak košarke, jer je s visinom 2,06 m bio netipične građe za playmakera, ali je zbog šuterskih i dodavačkih sposobnosti uglavnom igrao tu poziciju. Bio je odličan odbrambeni igrač, a zbog njega je uveden i termin triple-double. U karijeri ih je ostvario 117 i nalazi se na drugom mjestu, iza još jednog velikana NBA košarke Oscara Robertsona, koji ih je postigao 181. Zbog svojih priznanja 1996. godine je proglašen za jednog od 50 najvećih igrača u historiji NBA, a 2002. je ušao u košarkašku Kuću slavnih.