sport
70

Na tradicionalnim skokovima sa Starog mosta ove godine više od 50 takmičara

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom ovogodišnjeg tradicionalnih 450 –tih Skokova sa Starog mosta u Mostaru, koje će se održati u nedjelju, 31. jula, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 takmičara koliko ih se prijavilo za skokove.

Međutim, točan broj će se znati uoči samog takmičenja nakon što svi prijavljeni obave ljekarski pregled.

Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tokom konferencije za novinare koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu "Mostari" predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4.000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno takmičenje ustanovljeno 1968. i od tada se održava svakog ljeta.

"Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto", kazao je Drljević.

Po njegovim riječima, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj nauke i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i nauke. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

"I ove godine imamo jednu antikampanju skokovima, u medijima se dosta piše kako je Neretva zagađena kako nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjet će još dugo, dugo", naglasio je Drljević te je istaknuo kako su organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Jedan od skakača sa Starog mosta koji pripada starijim generacijama, Mirsad Deda Pašić tokom konferencije za novinare je kazao kako se ove godine u Mostaru očekuju skakači prije svega iz toga grada ali i veliki broj njih koji dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Srbije. Deda je naglasio kako je i ove godine u stručnom ocjenjivačkom žiriju pet članova.

Tokom konferencije za novinare također je naglašeno kako Skokovi sa Starog mosta doprinose razvoju turizma u Mostaru.

"Prvi turisti nakon rata koji su došli u BiH da vide Mostar i Stari most ali i skokove, je činjenica koja govori o tome koliko su skokovi važni za razvoj turizma. Posljednjih desetak godina BiH za neko dobro predstavljanje u svijetu koristi Mostar i njegove skokove, to je jedan brand koji izrasta u nešto prepoznatljivo u Evropi i nešto što simbolizira BiH", kazao je voditelj Turističke zajednice u Mostaru Mensud Duraković.

Inače, Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada su imali Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.