ZOI
0

Na stazi u Whistleru izlijeću i posade u bobu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Takmičari u bobu na Igrama u Vankuveru složili su se sa ocjenom sankaša da je staza u Whistleru izuzetno teška, čak i za najbolje sportiste svijeta.

Tokom prva dva dana treninga, najmanje 11 bob posada se izvrnulo zbog čega je učešće dvojice takmičara dovedeno u pitanje.

Udesi su uobičajeni u bobu, ali je pažnja javnosti mnogo više usmjerena na bezbijednost sportista nakon smrti reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je prošle nedjelje poginuo kada je pri brzini od 145 kilometara na sat izletio sa staze.

"Pazite, ova staza može da vas ujede u bilo kojem trenutku", rekao je pilot australijske posade Jeremy Rolstone.

Drugi trening na stazi preskočio je aktuelni šampion Svjetskog kupa u konkurenciji dvosjeda Beat Hefti iz Švicarske, nakon što je na prvom treningu imao udes. Heftiju, koji je iz bolnice pušten sa modricama po tijelu i glavi, kao i posjekotinama na nogama, za nastup na utrci biće potrebna dozvola ljekara.

Bolnicu je morao da na kratko posjeti i Duncan Harvey iz Australije, koji se nakon udesa žalio na oštar bol u leđima zbog čega su mu doktori, kao mjeru predostrožnosti, zabranili da učestvuje na treningu.

Smrt Kumaritašvilija uslovila je i skraćivanje staze za sankanje, ali u bobu to nije bilo izvodljivo, jer je takmičarima potrebno više vremena na ravnom dijelu staze za zalet.